Утілення прогресивних положень антикорупційного законодавства в Україні гальмується через недостатність політичної волі у органів виконавчої влади, парламентської більшості, а також правоохоронних органів. Такий висновок експерти зробили під час обговорення Альтернативного звіту з оцінки ефективності впровадження державної антикорупційної політики. Авторами звіту є представники Центру політико-правових реформ, Transparency International Україна, Реанімаційного пакету реформ та незалежні експерти.

Експерти відмічають, що нормативне регулювання в Україні невпинно наближується до міжнародних стандартів. «Утім, до їхньої імплементації справа доходить досить рідко», – заявив директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

Згідно з дослідженням, 78% завдань Державної програми щодо реалізації антикорупційної стратегії на 2015-2017 роки не було виконано, 18% виконано невчасно і лише 4% виконано вчасно. 80% проблем, визначених Антикорупційною стратегією на 2014-2017 роки, було вирішено частково. 20% проблем вирішено не було.

«Причина полягає у небажанні ключових гравців, зокрема, президента, прем’єр-міністра та парламентської більшості, докладати зусиль до втілення існуючого законодавства на практиці. Яскравий приклад – важкий процес утворення і запуску Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). При цьому ефективність роботи цього органу залишає бажати кращого. Ще гірші справи із запуском Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, у якого досі немає приміщення й іншої матеріальної бази», – зазначив експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев.

Ще однією причиною гальмування антикорупційних перетворень в Україні є недостатній рівень співпраці представників влади із представниками громадянського суспільства та бізнесу. Про це заявив проектний менеджер Програми аналізу політики Transparency International Україна Олександр Калітенко.

«Влада часто сприймає громадські організації не як рівноцінного партнера, а як небезпечних опонентів і навіть ворогів, про що свідчать нещодавні законодавчі зміни. Відповідно до дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» ім.І.Кучеріва, 25% чиновників вважають, що у прийнятті рішень їм не потрібна експертна думка представників бізнесу та громадськості, і вони у змозі обходитися власними силами. Через політичну та комерційну ангажованість влади, прірва між рішеннями влади і рекомендаціями громадянського суспільства з кожним днем лише збільшується», – наголосив експерт.

У свою чергу, менеджер групи з антикорупційної реформи Реанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов, зазначив, що завдяки запровадженню системи ProZorro, суспільство отримало можливість побачити корупційні ризики при проведенні державних закупівель на самому початку процесу. «Але система потребує покращення. По-перше, це зависокі пороги: закупівлі товарів, дешевших за 50 тис. грн., а також робіт до 200 тис. грн. проводяться не через ProZorro. І така норма дає змогу чиновникам «розмивати» закупівлі. Такі норми слід переглядати. Друга проблема – низька конкуренція. Тому слід зосередитися на ширшому залученні бізнесу до публічних закупівель», – відмітив він.  Оцінюючи виконання законодавства про зазначення кінцевих бенефіціарних власників, Лємєнов підкреслив, що компанії і надалі знаходять способи приховувати бенефіціарів. Тому ситуація з розкриттям власників потребує врегулювання. Адже недореформа означає відсутність реформи.

Підсумовуючи обговорення Альтернативного звіту, експерти погодилися, що антикорупційні ініціативи в Україні реалізовуються тією мірою, якою їх просувають громадський сектор та міжнародні партнери. Тому для ефективної антикорупційної боротьби представникам влади потрібно активніше співпрацювати з громадськістю.

Завантажити резюме Альтернативного звіту

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна м.т. 050-352-96-18, e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі  Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше  www.ti-ukraine.org