Екссуддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса обвинувачують у хабарництві. Це типовий злочин серед суддів, однак справа Чауса не така, як інші. Вона схожа на справжній екшн. Розповідаємо, чому. 

 

Спецоперація «спіймати Чауса»: переховування у Молдові та скандальне затримання в Україні

9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили Миколу Чауса на отриманні $150 тис. хабаря. Гроші призначалися за ухвалення умовного покарання підсудному. Найцікавіше, що, за версією слідства, екссуддя закопав їх у скляних банках на своєму подвір’ї. 

Наступного дня тодішній керівник САП Назар Холодницький склав письмове повідомлення про підозру судді. Утім Чауса не затримали, адже згідно з Конституцією він мав суддівський імунітет. Скориставшись ним, Чаус і втік. 

У вересні 2016-го Верховна Рада дозволила затримання та арешт Чауса, а в листопаді — Інтерпол оголосив його в міжнародний розшук.

І лише у березні 2017-го Чауса затримали у Кишиневі. Тоді детективи НАБУ звернулися до Генпрокуратури Молдови щодо екстрадиції, однак вона не відбулась. У Кишиневі екссуддя офіційно попросив політичного притулку. Там він жив до весни 2021 року. У березні Молдова відмовила Чаусу у прихистку, а у квітні — він знову зник. Просто посеред дня його нібито викрали

У травні в телеграм-каналі “ChausUA Николай Чаус” з’явилося відео, у якому екссуддя розповів, що живий і готовий надати правоохоронцям інформацію про викрадачів в обмін на гарантії безпеки.

За два місяці Генпрокурор Молдови заявив про завершення розслідування у справі щодо зникнення Чауса. За даними правоохоронців, до викрадення причетні держструктури України, причому молдовська сторона навіть знає конкретні імена.

30 липня 2021 року Чаус знайшовся у селі Мазурівка на Вінничині. За словами голови Мазурівської сільської ради Валерія Груньківського, він прийшов до будівлі сільради сам, у брудній спідній білизні і розповів, що його викрали. Відтоді розпочався план-перехоплення екссудді.

Чауса намагалися затримати співробітники поліції, але СБУ забрали його швидше. Про місцезнаходження екссудді знов стало невідомо. Але детективи НАБУ встигли зафіксувати, як працівники СБУ перевозили Чауса. На законні вимоги детективів зупинитись та передати їм підозрюваного співробітники служби безпеки не реагували.

Зрештою детективи НАБУ затримали екссуддю у лікарні «Феофанія» та відправили у СІЗО. 4 серпня 2021 року суддя Антикорсуду призначив йому запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт, а також зобов’язав здати закордонні паспорти та носити електронний браслет. А в листопаді справу передали до ВАКС.

 

Судовий розгляд

26 листопада 2021 року відбулось перше підготовче засідання, на яке Чаус прийшов у бронежилеті. Екссуддя перебував під посиленою охороною та захистом СБУ.

Відтоді розгляд справи рухався повільно. Деякі засідання переносились через хворобу Чауса або його адвокатів, інші проходили у закритому режимі. Лише у січні 2022-го екссуддя зачитав свою вступну промову. 

На початку лютого Антикорсуд змінив Чаусу запобіжку з домашнього арешту на заставу 717 тис.грн. Клопотання подав прокурор, а адвокати екссудді всіляко намагалися довести, що Чаус не має грошей на заставу. Сам Чаус просив обрати для нього запобіжний у вигляді нічного домашнього арешту без носіння електронного браслету. Зрештою, дружина Миколи Чауса внесла гроші.

За декілька днів розпочалась повномасштабна війна. Протягом лютого-березня було затишшя, у квітні суд не поновлював розгляд справи, тому що адвокати Чауса перебували за межами Києва. І тільки в травні це вдалося зробити. Судді продовжили досліджувати докази.

На одному із засідань Чаус заявив, що докази НАБУ-САП сфабриковані. Адвокати екссудді подали клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме — витягу з картки автоматизованої системи доступу. Вони вважають, що документи підроблені, бо екскерівник САП Назар Холодницький підписав клопотання про проведення обшуку 10 серпня, а воно надійшло в канцелярію на день раніше, до підписання.

Наразі Антикорсуд завершив досліджувати докази прокуратури і допитує свідків обвинувачення. Дії Миколи Чауса кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України — «Прийняття пропозиції, обіцянки чи одержання неправомірної вигоди посадовцем, пов’язане з вимаганням». 

За це йому загрожує позбавлення волі від 8 до 12 років.

 

Чим ще відомий Чаус?

Постать Чауса з’явилась у медійному просторі у часи Революції Гідності. Тоді він відзначився одіозними рішеннями та підігруванні режиму президента-втікача Віктора Януковича. У 2013 році Чаус виніс два вироки проти активістів Майдану. А в 2016-му — скасував розшук колишнього регіонала Юрія Іванющенка, соратника Януковича. 

Не менш гучним був скандал з ув’язненням  ексзаступника голови Дніпропетровської ОДА Геннадія Корбана. У 2015-му Чаус судив бізнесмена Корбана, якого підозрювали у створенні злочинної організації, привласненні коштів та викраденні людей. Екссуддя відправив Корбана за ґрати на два місяці і згодом продовжив арешт. Однак Європейський суд з прав людини визнав правоту Корбана за всіма оскарженими пунктами і незаконність судового розгляду.

У 2017 році Вища рада правосуддя звільнила Миколу Чауса з посади судді. Це сталося після епізоду з хабарем. У грудні 2021-го Чаус вирішив поновитися на посаді, попри те, що фігурує у кримінальному провадженні. 

У грудні 2021 року екссуддя подав два позови до Окружного адміністративного суду Києва з проханням скасувати наказ про його звільнення. Поки ОАСК не опублікував рішення за цими позовами.