13 грудня у Вінниці відбувся Майстер-клас  “Електронні сервіси та відкриті дані: як це вдалося Вінниці”. У ньому прийняли участь представники міських та сільських рад Вінницької області, а також активісти та журналісти.
На заході разом з учасникам поговорили про електронні сервіси міської ради Вінниці для громадян – найпопулярнішим сервісом, як зазначили представники міськради, є запис до дитячого садочка. Це пов’язано з тим, що з 2015 року запис відбувається тільки через електронну чергу, що не тільки дозволило спростити доступ громадян до послуги, а й зменшило корупційні ризики.
Також окремо розглянули партисипативний бюджет міста Вінниця та мапу коштів вінницької громади. Особливістю партисипативного або бюджету участі у Вінниці є те, що містяни можуть висувати проекти, які стосуються виключно «спільного блага та користування», таким чином зменшивши кількість заявок від навчальних закладів, які через бюджет участі роблять ремонти в приміщеннях. «Ми розуміємо необхідність проведення таких робіт, але бюджет участі створений для інших цілей – він дозволяє громаді висувати ідеї, які покращать простір навколо них», – пояснили представники міськради.

Друга частина майстер-класу була приділена питанням створення, форматування та оприлюднення відкритих даних – на даний момент у Вінниці доступно більше 400 унікальних наборів даних.

На завершення представники комунального підприємства «Вінницякартсервіс» розповіли про запровадження електронного квитка – ця частина викликала безліч запитань та схвальних відгуків від учасників, адже у Вінниці планується запуск унікальної для України системи проїзду в громадському транспорті. Також для учасників майстер-класу передбачена екскурсія в ситуаційний центр міста Вінниця.

Спікерами заходу виступили прогресивні представники міської ради Вінниці та комунальних підприємств: Діна Черненко, начальник відділу інформатизації департаменту інформаційних технологій, Наталія Малецька, департамент правової політики та якості, Володимир Хорошев, департамент правової політики та якості, Сергій Московко, департамент інформаційних технологій, Катерина Бабіна, КП «Вінницякартсервіс».

 
Захід організований програмою Прозорі міста/Transparent cities у рамках проекту «Розбудова прозорості в містах України», що здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.