Українське законодавство зобов’язує розпорядників — Державну податкову службу, Державну службу статистики та Міністерство юстиції України — публікувати та регулярно оновлювати дані фінзвітності компаній у форматі відкритих даних на порталі data.gov.ua. 

Про це на брифінгу в УКМЦ 9 червня заявили низка громадських організацій та експертів — Офіс ефективного регулювання BRDO, YouControl, Bihus.Info, Рух ЧЕСНО, OpenUp та Transparency International Ukraine, оприлюднивши спільне звернення до відповідних відомств-розпорядників із вимогою невідкладно виконати вимоги законів. До звернення також долучились Центр протидії корупції, Clarity Project, Слідство.Інфо, ГО “Електронна демократія” та Олексій Іванкін, CEO OpenDataBot. 

Відповідно до закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, фінансова звітність компаній (і державних, і приватних) не є комерційною таємницею. ЗУ “Про доступ до публічної інформації” регламентує: уся інформація, що є в державних органів, має надаватись на запит та оприлюднюватись. Особливо це стосується даних, що мають суспільний інтерес. Вимоги щодо оприлюднення фінзвітності є частиною Плану заходів з виконання Угоди про Асоціацію з ЄС (пункт 830). 

Аби оприлюднити дані фінансової звітності, не потрібно створювати додаткові ресурси: є державний портал відкритих даних data.gov.ua. 

 

Публікація даних фінансової звітності компаній у форматі відкритих даних матиме низку позитивних наслідків:

  • оприлюднення даних покладе кінець зловживанням з даними (зокрема, витоку та продажу даних на “чорних ринках”)
  • дані конкретної компанії стануть доступними потенційним контрагентам для оцінки ризикованості співпраці та уникненню недоброчесних контрагентів (за даними PWC, 36% серед тих, хто вчинив найбільш суттєвий економічний злочин або шахрайство, становить третя сторона (контрагенти)
  • потенційні співробітники можуть перевірити фінансове становище роботодавця
  • публікація фінзвітності надасть можливість перевірити фінансовий стан компаній при купівлі дороговартісних товарів чи послуг (нерухомість, авто, туристична мандрівка, страхування тощо)
  • дані за галузями і регіонами становлять інтерес як для підприємців (оцінка прибутковості компаній сектора, конкурентного середовища тощо), так і для журналістів/ок і аналітиків/инь (від економічних до антикорупційних розслідувань)
  • наявність даних у відкритій базі полегшить участь бізнесу у тендерах завдяки зменшенню кількості довідок, які потрібно подавати.

 

Більше про важливість невідкладного оприлюднення даних фінзвітності читайте тут. 

Ознайомитись зі зверненням та підписати його від приватної особи чи організації можна тут. Дедлайн — четвер, 11 червня, 10:00. Після збору підписів запити про доступ до публічної інформації разом зі зверненням будуть направлені в Держстат, Мін’юст та ДПС. 

Контактна особа: Юлія, 0509979360

array(3) { ["quote_image"]=> string(83) "https://ti-ukraine.org/wp-content/uploads/2019/08/Hrystyna-Zelinska-TI-Ukrayina.jpg" ["quote_text"]=> string(1137) "Монополія на правду не може існувати. Зараз вона є в окремих органах державної влади. Відкриття фінансової звітності державного чи приватного секторів допоможе не тільки отримати доступ до інформації, а й матиме антикорупційний ефект. Це широка можливість для прийняття рішень та управління ризиками. Якщо ми будемо мати єдиний агрегований ресурс, ми будемо розуміти ефективність та доцільність існування тієї чи іншої компанії. Ми позбудемося ризику заниження оцінки державних компаній при приватизації. Якщо Україна відкриє фінансову звітність, це стане ще одним кроком до світової тенденції відкриття інформації." ["quote_author"]=> string(119) "Христина Зелінська, менеджерка інноваційних проєктів ТІ Україна" }

Монополія на правду не може існувати. Зараз вона є в окремих органах державної влади. Відкриття фінансової звітності державного чи приватного секторів допоможе не тільки отримати доступ до інформації, а й матиме антикорупційний ефект. Це широка можливість для прийняття рішень та управління ризиками. Якщо ми будемо мати єдиний агрегований ресурс, ми будемо розуміти ефективність та доцільність існування тієї чи іншої компанії. Ми позбудемося ризику заниження оцінки державних компаній при приватизації. Якщо Україна відкриє фінансову звітність, це стане ще одним кроком до світової тенденції відкриття інформації.

Христина Зелінська, менеджерка інноваційних проєктів ТІ Україна