30 років тому, 19 серпня 1991 року було створено Фонд державного майна України (ФДМУ). Це центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері управління об’єктами державної власності та приватизації державного майна. З нагоди 30-ої річниці, ми зібрали поворотні віхи в історії державної приватизації.

Починаючи з 1992-го і дотепер було два випадки (пере)виконання планових надходжень від приватизації: повторний продаж “Криворіжсталі” за неочікувану ціну у 4,8 млрд доларів у 2005 році та ”Укртелекому” за 1,3 млрд доларів у 2011-му. Незважаючи на те, що держава намагалася повернути “Укртелеком” через порушення покупцем інвестиційних зобов’язань.

Найуспішнішим кейсом малої приватизації можна назвати аукціон з продажу пакету акцій державного готелю “Дніпро” у Києві. Завдяки системі електронних аукціонів Prozorro.Продажі через конкурсну процедуру було залучено понад 1,1 млрд грн. Наразі вся країна в очікуванні старту справжньої великої приватизації. Перший об’єкт, виставлений Фондом на продаж, — ОГХК. Про те, чи зможе Україна скласти тест на велику приватизацію, читайте у нашому матеріалі.

Якщо ж говорити про оренду, то загалом з 2000 року Фондом державного майна України та його регіональними відділеннями забезпечено надходжень до держбюджету  від оренди держмайна на суму понад 15,2 млрд грн. Від 2020 року Україна перейшла на електронні аукціони в оренді, що дозволяє залучати більші надходження до бюджету. 

Серед кращих кейсів з оренди держмайна можна відзначити оренду єдиного майнового комплексу державного науково-виробничого підприємства «Укрмеханобр», що знаходиться на Дніпропетровщині. Ціна контракту склала 1,1 млн грн за оренду всього комплексу.

Крім цього, слід відзначити оренду офісних приміщень в будівлі та споруди митно-складського комплексу ДП “Морський торговельний порт “Чорноморськ”. Завдяки аукціону місячна оренда порту виросла від очікуваних 69,7 тис. до 705 тис. грн.

Попри тимчасову відмову від великої приватизації у зв’язку з коронавірусною кризою, у 2020 році Фонд зміг залучити до державного бюджету майже 3,8 млрд грн, а це майже на мільярд більше, ніж у “доковідному” 2019-му. Втім, за всі роки діяльності ФДМУ від приватизації державного майна надійшло більш ніж 72 млрд грн.

Трансперенсі Інтернешнл Україна за підтримки партнерів з British Embassy Kyiv та Economic Development, Governance and Enterprise Growth Project сприяє стабільній роботі Офісу сталих інвестицій при ФДМУ. Ця інституція забезпечує впровадження сучасних методологій проєктного та процесного управління, надає аналітичну та юридичну експертизу для підтримки реформ у Фонді державного майна України. 

Бажаємо Фонду зберегти і збільшити динаміку приватизації та оренди державного майна, адже це є запорукою економічного зростання України!