В українських містах і вулицях досі залишаються російські назви, попри те, що вони вже понад місяць обстрілюються російською армією. 

З 24 лютого 2022 року росія веде повномасштабну війну в Україні. Раніше, у 2014 році рф окупувала частину нашої держави, розпочавши військову агресію в Донецькій та Луганській областях України та окупувавши Крим. Це страшні часи для нашої землі.

Та є ще гібридна інформаційно-культурна війна проти самостійного існування української нації та культури, яку росія здавна веде проти нашої держави.

Так, росія довгий час намагалась створити спільний культурний простір, що чітко маркував зону «російського/радянського світу», за який зараз активно бореться кремль. Зокрема був уніфікований реєстр власних назв — міст, областей, вулиць, скверів, площ, установ тощо. Ми вже маємо певні успіхи в декомунізації, тож саме час звернутися й до дерусифікації.

 

Ми закликаємо місцеву владу ініціювати перейменування вулиць, які містять російське походження. Наприклад: московська, російська, пушкінська чи радянська. Натомість ви можете назвати їх Чернігівською, Маріупольською, Херсонською, прізвищами наших героїв чи на честь ЗСУ.

Чому це важливо? 

Зараз життя кожного українця наповнене російськими та радянськими топонімами, які серед інших створюють викривлене сприйняття нашої культури та самоусвідомлення. Використовуючи такі назви, ми не залишаємо або зменшуємо простір для поширення питомо українських міст, героїв, міст-героїв тощо.

Просимо місцеву владу вшановувати, підносити та відзначати назвами НАШІ міста, НАШИХ людей та НАШУ культуру. 

Такі перейменування вже відбуваються в українських містах. У Чопі перейменували вулицю московську на вулицю Героїв України. У Миколаєві вулицю московську планують перейменувати на Маріупольську. У Червонограді планують перейменувати вулицю Пушкіна та інші. У Вінниці подали петицію щодо перейменування кількох десятків вулиць, серед яких є вулиці Льва Толстого, Суворова, московська тощо. В Мукачево масштабні плани: там хочуть змінити усі назви вулиць, які мають стосунок до російських діячів. А петиція про перейменування московської у Києві існує з 19 січня! 

А також дерусифікацію проходять вулиці по всьому світу. Так, одну з вулиць Гданська перейменують на честь Маріуполя. Столиці країн ЄС перейменовують вулиці біля посольств росі: у Ризі її перейменують на вулицю Незалежності України, у столиці Албанії Тірані її назвуть вулицею Вільної України, а Прага перейменує таку вулицю на Героїв України (також у місті один із залізничних мостів назвуть на честь українського військового, що загинув). Ба більше: кампанію з перейменування вулиць з посольствами рф на честь України запустили по всьому світу!

Ми підготували зразок петиції, який можуть використати всі охочі для збору підписів щодо перейменувань.

Нехай українські топоніми у ваших містах стануть новим простором життя українців, їхньою новою буденністю і нехай краще вони щодня лунатимуть у розмовах, аніж ті, що були нав’язані кремлем.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(302) "Зараз життя кожного українця наповнене російськими та радянськими топонімами, які серед інших створюють викривлене сприйняття нашої культури та самоусвідомлення." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Зараз життя кожного українця наповнене російськими та радянськими топонімами, які серед інших створюють викривлене сприйняття нашої культури та самоусвідомлення.