В яку б країну ви не запланували подорож, ви точно знайдете те, що в мешканців асоціюється з корупцією. Або навіть саме їй присвячено 😉 Прочитавши цей матеріал, відтепер ви точно не пройдете повз них. Ще в 1980 році ООН запровадила Всесвітній день туризму. І до цього свята ми підготували підбірку про (анти)корупційні музеї, скульптури та інші пам’ятки. Розкішні, парадоксальні й смішні. Гортайте!

 

Якщо в Таїланді ви раптом втомитеся відвідувати надзвичайні храмові комплекси, то один із варіантів урізноманітнити подорож – це Антикорупційний музей в столиці Бангкок. Тут починають від найпростішого: що таке корупція і де та межа, коли ти опиняєшся під її владою. Наприклад, через страх не скласти іспит або бажання отримувати більшу «зарплату». У музеї ви дізнаєтеся про гучні корупційні справи Таїланду, побачите короткометражні документальні фільми й картини про корупцію.

 

В індонезійському місті Пекенбару на острові Суматра відкрили пам’ятник проти хабарництва у 2016 році. Відкриття було справді ефектним і урочистим, до Міжнародного дня боротьби з корупцією. Монумент зробили в формі золотих драконів, що обплітають традиційний кинджал. Але іронія в тому, що за рік після відкриття монумента місцевих чиновників звинуватили в розтраті бюджетних коштів саме через цей пам’ятник – близько $100 тис. Їм загрожувало до 20 років позбавлення волі. Тож два в одному – і корупція, і антикорупція. До слова, зараз в Індонезії відбуваються масові протести через те, що влада хоче згорнути діяльність Комісії з викорінення корупції.

A sculpture symbolising Riau's fight against graft is seen in the province's capital of Pekanbaru on Nov 9, 2017.
Антикорупційний монумент в Індонезії, через який нібито місцевих чиновників звинуватили в розтраті бюджетних коштів
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(339) "Іронія в тому, що за рік після відкриття антикорупційного монумента в Індонезії місцевих чиновників звинуватили в розтраті бюджетних коштів саме через цей пам’ятник – близько $100 тис. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Іронія в тому, що за рік після відкриття антикорупційного монумента в Індонезії місцевих чиновників звинуватили в розтраті бюджетних коштів саме через цей пам’ятник – близько $100 тис.

У данському місті Рингкьобінг є пам’ятник «Виживання найбільших» / Survival of the Fattest. Велику жінку з вагами правосуддя (але без пов’язки на очах, як у Феміди) в руках тримає на своїй спині худий чоловік. А текст від імені Феміди інформує: «Я сиджу на чоловічій спині. Він йде під тягарем. Я зроблю все, щоб йому допомогти, окрім як злізу з його плечей».  

 

Уряд Катару подарував прем’єр-міністрові та народу Малайзії сталевий монумент «Рука чесності», який символізує солідарність кожної держави в боротьби з єдиним ворогом – корупцією. Його висота – 12 метрів, вага – 3,2 тонни. Пам’ятник поставили біля офісу прем’єра та мечеті Путра (Путраджая). На думку влади Катару, саме Малайзія є взірцем потужної антикорупційної боротьби серед мусульманських країн. В Індексі сприйняття корупції 2018 Transparency International Малайзія отримала 47 балів зі 100 можливих та посіла 61 сходинку.

“Руку чесності” подарував уряд Катару прем’єр-міністрові Малайзії як символ єдності всіх держав у боротьбі з корупцією

Коли раптом будете в Куала-Лумпур (Малайзія), то без сумніву витратити кілька годин на Galeria Perdana. Це – величезний комплекс, де можна побачити коштовні подарунки прем’єр-міністрові Мохатхіру Мохамаду та його дружині від політиків з усього світу. Дорогоцінні вироби зі шкіри й кришталю, музичні інструменти, колекційна зброя, срібні прикраси… Перелік справді неосяжний. Музей навряд можна назвати таким, що демонструє суто корупцію. Але ж хто знає, чи перевіряли походження коштів на подарунки? 😉

galeria perdana малайзія
Galeria Perdana – це величезний комплекс, де можна побачити коштовні подарунки прем’єр-міністрові Мохатхіру Мохамаду та його дружині від політиків з усього світу.

Але, здається, найвідомішим «музеєм корупції» лишається все ж таки резиденція Межигір’я під Києвом. Будь-хто з туристів буде вражений розкішшю, серед якої жив експрезидент Віктор Янукович: коштовні дерев’яні меблі в хонці, антикваріат, величезний парк, ретроавтомобілі. Тож зануритися у масштаби варто, якщо ви ще не відвідували.