Цього року головну антикорупційну нагороду світу від Transparency International отримали покійна мальтійська журналістка Дафна Каруана Галіціа та іспанський викривач корупції Ана Гаррідо Рамо.

Дафна загинула у віці 53 років через заміновану автівку. «Ця бомба погасила найсильніший голос, який тільки був у нас в боротьбі за цілісність нашої країни», – прокоментував її син Метью під час отримання нагороди замість матері.

Завдяки матеріалам Дафни спалахували десятки корупційних скандалів за участі впливових політиків та інших осіб на Мальті та за її межами. З часу її вбивства 16 жовтня 2017 року влада Мальти порушила кримінальну справу стосовно підозрюваних. Окрім того, родина Каруана Галіції закликала мальтійську владу розслідувати, чи несе держава відповідальність за її смерть, чи нездатність її захистити.

У 2009 році Ана Гаррідо Рамос подала 300 сторінок досьє до іспанської профспілки, що містило докази корупційних порушень в мерії Боадільї, де вона раніше працювала. Пізніше це назвали «справою Гюртель». Вона розкривала схему, пов’язану з державними контрактами, пожертвами та хабарями тодішній правлячій партії. Завдяки Ані як інформаторові та ключову свідку уряд пішов у відставку в червні 2018 року. З іншого боку, Ана постраждала від жорстокої кампанії переслідування. «На жаль, система руйнує життя викривача корупції. З іншого боку, корупціонер, як правило, нагороджується заохоченнями та пільгами. Іспанія терміново потребує ефективного закону про захист інформаторів. Громадяни не можуть сидіти спокійно, чекаючи на зміну світу, кожен з нас повинен бути частиною цього перетворення», – сказала Ана.

Джерело: www.transparency.org