Якщо ви захоплюєтеся антикорупційним активістом, журналістом, держслужбовцем або організацією у будь-якій країні світу, то премія Anti-Corruption Award 2020 від Transparency International — це саме та можливість розповісти про антикорупційного героя.

Глобальний антикорупційний рух ТІ відзначає цією нагородою з 2000 року. Її переможці справді надихають на весь світ. Нагороду отримують сміливці або цілі ініціативи, що мають великий вплив на соціальний, економічний та політичний розвиток країн світу. Журі обиратиме до двох переможців. Номінувати кандидатів на перемогу кожен може онлайн – http://bit.ly/anticoraward2020. Дедлайн: 16 березня. Переможці отримають нагороду під час Міжнародної антикорупційної конференції в Сеулі, Корея, що відбудеться в червні 2020 року.

Тож поки є час прочитати історії тих, хто вже отримав цю міжнародну нагороду з 2000 року.

Lavo Jato/Операція Автомийка

Один із найвідоміших корупційних скандалів світу — Lavo Jato/Операція Автомийка. У 2016 році саме за розслідування цієї справи бразильські правоохоронці отримали антикорупційну нагороду. Зокрема, прокурор Дельтан Деллагнол, федеральний суддя Серхіо Моро та слідчий федеральної поліції Мауріціо Москарді. Ця гучна справа почалася з березня 2014 року з локального, здавалось би рутинного розслідування відмивання грошей через автомийки столиці Бразиліа. А зросла до більше ніж 200 обвинувачень та понад 1000 років загального строку ув’язнення. Розслідування триває стосовно десятків високопосадовців та бізнесменів, які раніше вважалися недоторканими.

Двадцять років життя без власного імені

Можете уявити двадцять років життя без власного імені? Журналіст Шрі-Ланки «відмовився» від нього на користь псевдоніму. Бо інакше розслідувати гучні справи було неможливо. Аттотаж Према Джаянта, більше відомий як Падала, розслідував корупційні злочини у сферах освіти, охорони здоров’я та транспорту Шрі-Ланки. Він виявив одну з найбільших оборудок – незаконне привласнення $37 млн чиновниками. Після численних погроз Джаянту викрали невідомі й жорстоко побили у 2009 році. Після цього він став інвалідом та продовжив життя у вигнанні. У 2010 році він отримав головну антикорупційну нагороду світу – Transparency International Integrity Award 2010.

2,5 роки ув’язнення за повідомлення про корупцію

Таке “покарання” отримав капітан військово-повітряних сил Марокко Мустафа Адіб за те, що викрив шахрайство марокканської армії з паливом. У 2000 році йому призначили головну антикорупційну нагороду світу від Transparency International. Однак отримати він її зміг лише у 2002 році, коли вийшов із в’язниці. Через рік він переїхав до Франції, де не перестає боротися за права викривачів.

Найсильніший голос Мальти

Завдяки матеріалам мальтійської журналістки Дафни Каруана Галіціа спалахували десятки корупційних скандалів за участі впливових політиків та інших осіб на Мальті та за її межами. Дафна загинула у віці 53 років через заміновану автівку. «Ця бомба погасила найсильніший голос, який тільки був у нас в боротьбі за цілісність нашої країни», – прокоментував її син Метью під час отримання нагороди 2018 року замість матері. З часу її вбивства 16 жовтня 2017 року влада Мальти порушила кримінальну справу стосовно підозрюваних. Окрім того, родина Каруана Галіції закликала мальтійську владу розслідувати, чи несе держава відповідальність за її смерть, чи нездатність її захистити.

300 сторінок доказів корупції

У 2009 році Ана Гаррідо Рамос подала 300 сторінок досьє до іспанської профспілки, що містило докази корупційних порушень в мерії Боадільї, де вона раніше працювала. Пізніше це назвали «справою Гюртель». Вона розкривала схему, пов’язану з державними контрактами, пожертвами та хабарями тодішньої владної партії. Завдяки Ані як інформаторові та ключовому свідку уряд пішов у відставку в червні 2018 року. З іншого боку, Ана постраждала від жорстокої кампанії переслідування. «На жаль, система руйнує життя викривача корупції. З іншого боку, корупціонер, як правило, нагороджується заохоченнями та пільгами. Іспанія терміново потребує ефективного закону про захист інформаторів. Громадяни не можуть сидіти спокійно, чекаючи на зміну світу, кожен з нас повинен бути частиною цього перетворення», – сказала Ана. Іспанська викривачка отримала Anti-Corruption Award-2018.

Більше про Anti-Corruption Award від Transparency International та переможців минулих років читайте за посиланням: https://www.transparency.org/getinvolved/anticorruptionaward

Джерело: www.transparency.org