Завершився найбільший аукціон за всю історію приватизації в Україні. Готель “Дніпро” продали за 1 111 111 222 грн 22 коп. Переможну пропозицію запропонував ТОВ “Смартленд”.

Аукціон відбувався у три раунди. Участь взяли 29 потенційних інвесторів. Весь процес транслювали наживо на сторінці Фонду державного майна у фейсбуці. 

Стартова ціна об’єкта становила приблизно 81 млн грн. Однак вже після першого раунду аукціону вона зросла у понад 10 разів. У другому раунді ціна перевищила 1 млрд грн.

Більшість українських державних підприємств — збиткові. Тягар їхніх дотацій лягає на наші з вами плечі. Приватизація — це спосіб суттєво наповнити бюджет, створити нові робочі місця і мінімізувати корупційні ризики. Адже часто очільники ДП не планують розбудовувати підприємство, а лише витиснути з нього останнє. Кейс готелю Дніпро показав: прозора і чесна приватизація — це ефективно і потрібно державі”, — зазначив виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Після завершення аукціону переможець зобов’язаний пройти перевірку на “доброчесність” коштів. Після цього з ним підпишуть договір.

Інвестор має 30 днів, щоб перерахувати гроші, інакше йому нарахують пеню. Після двох місяців результати скасують.

Водночас новий інвестор зобов’язаний зберегти готель не менше, ніж на сто номерів і його колектив без зменшення зарплати мінімум протягом пів року. Також він має погасити борги готелю не пізніше, ніж за пів року з дати переходу права власності. Також у назві має бути збережено слово “Дніпро”.

Це знакова подія — настільки великий об’єкт через аукціон в системі Prozorro.Продажі приватизували вперше. Ефективність такої прозорої процедури доводить, що приватизація — найкраще, що можна зробити зі збитковими державними підприємствами.

За даними порталу ProZvit, у першому кварталі 2020 року з 3564 державних підприємств працювали лише 1976, з них прибутковими були — 571.