4 травня 2020 року Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко в ефірі «Свободи слова на ICTV» висловив намір реформувати систему електронних закупівель Prozorro, аби надати пріоритетності українським підприємствам, зокрема через локалізацію.

Transparency International Ukraine і Центр протидії корупції закликають міністра утриматися від поспішних і невиважених змін у системі Prozorro чи до чинного законодавства. Подібні ініціативи можуть негативно позначитися на конкуренції, призвести до здорожчання закупівель і порушень міжнародних зобов’язань, взятих Україною в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Одними з невід’ємних принципів публічних закупівель є добросовісна конкуренція, недискримінація учасників та рівні правила “гри”.

За даними модуля аналітики BI Prozorro 99,5% учасників і переможців публічних закупівель – саме українські компанії та підприємці. Це свідчить про відсутність потреби додаткового захисту українських компаній у сфері закупівель.

Звертаємо увагу міністра, що електронна система закупівель не встановлює і не може встановлювати будь-яких правил проведення публічних закупівель в Україні, зокрема питань пріоритетності учасників закупівель. Вказані питання регулюються винятково чинним законодавством України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(409) "За даними модуля аналітики BI Prozorro 99,5% учасників і переможців публічних закупівель – саме українські компанії та підприємці. Це свідчить про відсутність потреби додаткового захисту українських компаній у сфері закупівель." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За даними модуля аналітики BI Prozorro 99,5% учасників і переможців публічних закупівель – саме українські компанії та підприємці. Це свідчить про відсутність потреби додаткового захисту українських компаній у сфері закупівель.

Крім того, 19 квітня 2020 року набула чинності року нова редакція закону «Про публічні закупівлі». Вона привела у відповідність законодавство у сфері закупівель до директив Європейського союзу згідно з міжнародними зобов’язаннями.

Система Prozorro неодноразово отримувала світове визнання. У 2016 році Міністерство економічного розвитку і торгівлі України отримало найбільш престижну міжнародну премію у сфері закупівель за створення і впровадження електронної системи з унікальною архітектурою. За даними Мінекономіки економія коштів у закупівлях, що успішно завершилися в 2019 році через Prozorro, склала більше ніж 28,2 млрд грн.

Відтак будь-які зміни до законодавства чи системи електронних закупівель, які стосуються усунення чи обмеження конкуренції, є неприпустимими. Водночас питання локалізації потребує додаткового вивчення та дослідження економічного ефекту від впровадження у сфері закупівель і не може суперечити міжнародним зобов’язанням України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(380) "У 2016 році Міністерство економічного розвитку і торгівлі України отримало найбільш престижну міжнародну премію у сфері закупівель за створення і впровадження електронної системи з унікальною архітектурою." ["quote_author"]=> string(0) "" }

У 2016 році Міністерство економічного розвитку і торгівлі України отримало найбільш престижну міжнародну премію у сфері закупівель за створення і впровадження електронної системи з унікальною архітектурою.