27 листопада Трансперенсі Інтернешнл Україна провела публічне обговорення ролі громадських рад у державних процесах. Участь у заході взяли представники громадських рад, серед яких правники, експерти, громадські активісти.

Завдання дискусії не лише привернути увагу до проблемних моментів у співпраці громадськості з органами виконавчої та місцевої влади, але й поділитися досвідом успішної трансформації інституцій.

Зокрема активісти обговорили, чи здатні громадські ради змусити чиновників працювати ефективніше, яким чином налагоджувати з ними співпрацю та чи завжди роль watchdog продуктивніша.

Представники громадянського суспільства зазвичай переконані, що бути watchdog-гом – це найбільш ефективний спосіб досягти своїх цілей. Утім досвід ТІ Україна підказує, що кожна ситуація особлива. І часом ми отримували потрібні результати, будучи другом чи партнером інституції, а не цербером. Хоча, звісно, інколи без категоричної та дуже публічної позиції зрушень не відбувалося”, розповіла керівниця юридичного відділу ТІ Україна Катерина Риженко.

Водночас голова Громадської ради при АРМА Гліб Каневський зазначив, що багатьом кризам і проблемам в Агентстві можна було би запобігти, якби чиновники більше дослухалися до ради, зокрема щодо роботи тендерного комітету.

АРМА враховувала лише ті рекомендації, які вважала за потрібне. Якщо були якісь конфліктні ситуації, то ці рекомендації не враховувалися. Але коли ти безкоштовно приділяєш інтелектуальні зусилля, аби допомагати органу влади, який не особливо приймає і потребує, то люди видихаються. І мені як голові громради було все важче людей мотивувати”, пояснив Каневський.

Нагадаємо, що в листопаді Агентство з розшуку та менеджменту активів оголосило конкурс з обрання нового складу Громадської ради. Голосування мало відбутися 2 грудня. Утім конкурс буде продовжено. Стежити за оновленнями можна на сторінці ТІ Україна у facebook.

Захід проведено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст публікації є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланнямhttps://goo.gl/SncnHJ

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(689) "Представники громадянського суспільства зазвичай переконані, що бути watchdog-гом - це найбільш ефективний спосіб досягти своїх цілей. Утім досвід ТІ Україна підказує, що кожна ситуація особлива. І часом ми отримували потрібні результати, будучи другом чи партнером інституції, а не цербером. Хоча, звісно, інколи без категоричної та дуже публічної позиції зрушень не відбувалося" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Представники громадянського суспільства зазвичай переконані, що бути watchdog-гом - це найбільш ефективний спосіб досягти своїх цілей. Утім досвід ТІ Україна підказує, що кожна ситуація особлива. І часом ми отримували потрібні результати, будучи другом чи партнером інституції, а не цербером. Хоча, звісно, інколи без категоричної та дуже публічної позиції зрушень не відбувалося