Україна цьогоріч набрала 97,05 балів зі 100 можливих і здобула першість у Transparent Public Procurement Rating (Рейтингу прозорості публічних закупівель). Друге та третє місце посіли Молдова (92,81) і Колумбія (91,77) відповідно. Найгірший результат у Таджикистану — він отримав 37,88 балів.

 

Рейтинг прозорості публічних закупівель проводить Грузинський Інститут з розвитку свободи інформації (IDFI) спільно з партнерськими організаціями. Він оцінює законодавство держзакупівель та прозорість процесів. Спочатку рейтинг охоплював лише євразійський регіон, однак тепер до нього входять 39 країн світу.

В основі дослідження лежать методологія та стандарт ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку), стандарт Світової організації торгівліметодологія та принципів ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку), Стандарт ЄС (Директива 2014/24 / ЄС), стандарт відкритих даних договорів (OCDS). Публічні закупівлі держав оцінюють за 64 показниками та на різних етапах, наприклад:

  • У дотендерному періоді перевіряють доступність інформації про майбутні закупівлі, підготовку до них, рівень втручання держави в конкуренцію на ринку.
  • На тендерному етапі оцінюють усі кроки від оголошення закупівлі до публікації рішення про визначення переможця, включно з його оскарженням. Аналітики досліджують повноту тендерної документації, відкритість інформації про зміни в ній, пропозиції учасників та обрання переможця.
  • На післятендерній стадії оцінюють рівень доступу до укладених договорів, формат оприлюднених даних (машиночитний чи ні) тощо.

“Звісно, першість у рейтингу — це вагоме і приємне досягнення, однак зупинятися не варто. Ми ще маємо низку проблем та викликів, над якими треба працювати” — стверджує Христина Зелінська, менеджерка програми інноваційних проєктів ТІ Україна. 

Детальніше про виклики, які стоять перед публічними закупівлями України, читайте у її блозі.