Яка у вас перша асоціація з хабарем? Ймовірно, гроші, які передають у конверті чи великому кейсі, чи навіть переказують на рахунок офшорної компанії. Але насправді хабар – це не лише про це. Інколи й без грошей можна отримати суттєву неправомірну вигоду. Розглянемо з вами кілька (напів)уявних ситуацій.

• Посада. Наприклад, бізнесмен в обмін на підтримку посадовця отримує посаду в державній установі. Без належного конкурсу, а на приятельських умовах.

За потрібне рішення підсудний допомагає судді влаштувати сина в престижний університет.

• У центральному парку міста будують величезний житловий комплекс. Містяни, звісно, незадоволені. Але власник забудови в обмін на мовчання посадовців пропонує кожному по люксовій квартирі. Чому б не погодитися задля майбутнього онуків? Але саме так може виглядати вимагання.

Подарунки. Тут фантазія корупціонерів нескінченна. Викладач в університеті в обмін на мінімальну оцінку за іспит, щоб не відрахували, вимагає з групи скинутися на… пилосос. 

• За перемогу на тендері “потрібного” виконавця, що відремонтує дорогу, чиновник отримає відкат — частину від заплаченої суми. 

Інформація може бути хабарем у відповідь на послугу. Наприклад, за допомогу з оформленням прав на землю.

Послуга “посприяти”. Наприклад, допомогти з отриманням ліцензій на видобуток корисних копалин чи посунути в черзі на житло давнього друга. 

Сексуальні вимагання як хабар. На жаль, таке явище як sextortion існує. Глобальний антикорупційний рух Transparency International опублікував про це окреме дослідження https://bit.ly/tisextortion. Наприклад, сингапурського професора визнали винним за вимагання сексуальних послуг як хабарів під час навчання. Також йдеться про приклади таких ситуації в галузях освіти, охорони здоров’я, під час пошуку роботи.