Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що росія може використати в Україні хімічну зброю, тож нам треба бути до цього готовими. Подібні заяви лунають уже не вперше. Однак панікувати не треба, адже якщо добре підготуватися, можливість постраждати від хімічної атаки зводиться до мінімуму.

Розповідаємо, які речовини імовірно можуть стати загрозою, як розпізнати хімічну атаку та діяти після неї, щоб врятувати життя. Нотували за матеріалами цієї відеоінструкції.

Як розпізнати хімічну атаку?

  1. Сигнал хімічної атаки. Він дуже схожий на сигнал повітряної тривоги, але це один короткий і один довгий гудок. Будуть сповіщення по телебаченню, радіо, інших каналах.
  2. Кожній хімічній атаці буде передувати обстріл. Це будуть глухі вибухи снарядів, тому що їх головна мета – не завдати суттєвих руйнувань, а розбризкати отруйну речовину.
  3. Масова швидка загибель дрібних тварин (птахів, комах).
  4. Масовий вияв симптомів ураження у людей. По-перше, це міоз, коли у людей спостерігається значне звуження зрачків. Це є основним першим симптомом при ураженні фосфоро-органічними речовинами. По-друге, це посмикування м’язів. Туди, куди потрапили навіть найдрібніші, мікроскопічні крапельки отруйної речовини, будуть сіпатися м’язи на відкритих ділянках тіла. При легкому ураженні симптомами можуть бути: слабкість, нудота, блювота, сльозотеча, слинотеча та рясне потовиділення. Якщо ураження сильне, то це втрата свідомості, судоми, конвульсії, параліч і, власне, смерть.

Як захиститися від дії отруйних речовин?

Протигаз. Варто відшукати його заздалегідь. Він підвищить шанси на виживання.

Укриття. Якщо ви у місті – спеціалізоване бомбосховище, яке має системи фільтрації, або станція метро.

Сховищем може стати і ваша квартира, особливо, якщо в ній металопластикові вікна. Її треба максимально герметизувати — закрити щільно вікна, двері, заклеїти всі шпарини, закрити вентиляційні отвори, не використовувати кондиціонери, щоб максимально знизити циркуляцію повітря.

Якщо атака застала вас надворі – шукайте будь-яке приміщення, це краще, ніж відкрита місцевість. Можна скористатися автомобілем як укриттям і намагатися якомога швидше покинути зону ураження.

Одяг. Він може бути заражений мікроскопічними краплями речовин, якщо ви повертаєтесь з вулиці під час хімічних атак. Його треба залишити за межами квартири, подалі від входу. Ті ділянки тіла, які контактували з навколишнім середовищем, треба ретельно вимити з милом і великою кількістю води.

Час. Після хімічних атак повітря може залишатися шкідливим від декількох годин до декількох місяців (якщо атака здійснена в холодну пору). Чекайте розпоряджень від ДСНС. Якщо буде проводитися евакуація, то подбайте про якомога щільніший одяг, який максимально закриє УСЕ тіло — лижна маска та плащі з клейонки також можна пускати в хід.

Хлор та аміак: як захиститись?

Для більшості територій найімовірнішими можуть бути загрози обумовлені хлором, аміаком та іншими хімічно небезпечними речовинами, якщо неподалік є виробництва, що використовують токсичні речовини у технологічних процесах.

Хлор

Колір\запах: пахне як “хлорка” чи Доместос, якщо висока концентрація — колір буде жовто-зеленим.

Ознаки отруєння: різкий біль у грудях, різь в очах, сльозотеча, задишка, сухий кашель, блювання, порушення координації рухів та поява бульбашок на шкірі.

Захист: ватно-марлева пов’язка, змочена 2-5% розчинами питної соди.

Локація для захисту людини: верхні поверхи будівель.

Перша допомога при ураженні:

  • Негайно перемістіть постраждалого із забрудненої зони на свіже повітря, щільно вкрийте, дайте подихати киснем, парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин.
  • Шкіру, рот, ніс промийте 2% розчином питної соди або водою з милом. Основним засобом боротьби з хлором є вода, за можливості — тепле молоко з содою. У разі необхідності — зробіть штучне дихання способом «рот в рот».Я би це прибрала
  • Не дозволяйте потерпілому пересуватися самостійно. Транспортуйте його лише в положенні лежачи.

Аміак

Колір\запах: пахне, як нашатирний спирт, без кольору.

Ознаки отруєння: почастішання серцебиття і пульсу, збудження, можливі судоми, ядуха чи задуха?, різь в очах, сльозотеча, нежить, кашель, почервоніння і свербіж шкіри.

Захист: ватно-марлева пов’язка, змочена розчином лимонної кислоти.

Локація для захисту людини: аміак — легший за повітря, від нього варто ховатись у підвалах та підземних укриттях.

Перша допомога при ураженні:

  • Винесіть постраждалого із зони ураження.
  • Шкіру, рот, ніс промийте водою, в очі закапайте по дві-три краплі 30% альбуциду, в ніс — оливкову олію.
  • Перебуваюи в приміщенні, після повідомлення про хімічну атаку, очікуйте на евакуацію, зберіть речі та запаси їжі й води, помістіть у герметичну валізу. Використайте найпростіші засоби захисту шкіри (одяг), взуття (бажано гумове). За наявності, одягніть захисні окуляри. 

Як підготуватися заздалегідь?

Підготуйте 2 пляшки:

  • В одній — зробіть содовий розчин (на 0,5 л води — столова ложка) і підпишіть маркером ХЛОР, вкажіть стрілочку вверх. Тобто, коли почуєте запах хлору і повідомлення про хіматаку, потрібно намочити платок\маску в розчині і підійматися вгору.
  • У другій — розведіть воду з лимонною кислотою (на 0,5 л води — столова ложка). Підпишіть АМІАК і намалюйте стрілочку вниз. Тобто, коли відчули запах аміаку, змочуєте хустинку цим розчином, якщо є окуляри чи маска для плавання — вдягаєте їх, і негайно тікаєте вниз, у підвал.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook