10 жовтня 2017 року голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов заявив про свій вихід зі складу конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції. 

Представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International в Україні підкреслює, що важлива роль громадськості у взаємодії з новоствореними антикорупційними органами – це забезпечення відкритості та ефективності процесу відбору кандидатів до них. На жаль, через бажання влади встановити контроль над Національним агентством з питань запобігання корупції, відбувся ряд критичних для якості конкурсу на посади членів НАЗК подій. Однією з них стало голосування за кандидатуру Олександра Скопича його безпосереднім керівником Костянтином Ващенком, при якому суд не побачив конфлікту інтересів. Не менше сумнівів викликає потрапляння до НАЗК та подальше головування Наталії Корчак, яка не володіє достатніми фаховими компетенціями та професійним досвідом для подібної посади, але є близькою до політиків з партії «Народний Фронт». Подібна політична ангажованість є неприпустимою для керівника головного антикорупційного превентивного органу країни. Після невдалих спроб Руслана Рябошапки налагодити роботу НАЗК та його подальшого виходу з органу відбулося встановлення повного владного контролю над роботою конкурсної комісії. Це спричинило непотрапляння в НАЗК об’єктивно сильних та професійних кандидатів.

Організація Transparency International Україна визнає, що несе співвідповідальність за ситуацію в НАЗК, адже супроводжувала створення цього органу від рівня законопроекту, та зазначає, що робила все від себе залежне, аби змінити ситуацію. Натомість Уряд проігнорував заклик ТІ Україна розглянути питання відповідальності за зриви впровадження електронного декларування в серпні та вересні 2015 року, а потім залишав без реакції заяви ТІ Україна про періодичні проблеми з кожним новим етапом декларування. Відтак керівництво НАЗК не понесло жодної відповідальності, а заклик громадськості  замінити його шляхом прийняття змін до закону про НАЗК було проігноровано. Наразі влада взяла тактику на зміну керівництва органу, але в кулуарних спосіб – через тиск та заміну діючого складу на ще більш залежний.

Як пояснив Андрі Марусов, голова Правління ТІ Україна: «Зважаючи на те, що один голос не дає можливості суттєво впливати на процеси в НАЗК, а позицію нашої організації влада демонстративно ігнорує, члени Правління ТІ Україна прийняли рішення про мій вихід з конкурсної комісії. Ми передбачаємо, що політично залежне керівництво НАЗК може бути використаним для політичної боротьби. Це прикро, адже функціонал агенції в політично вмотивованих руках може цілковито дискредитувати ідею запобігання корупції».

Transparency International Україна зазначає, що уважно відслідковуватиме подальшу роботу НАЗК та про будь-які випадки політизації роботи органу невідкладно інформуватиме українську та світову громадськість.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз