На вакантні посади до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подалось 169 кандидатів. 128 правників візьмуть участь у конкурсі, 41 кандидата не допущено через формальні підстави. 

Загалом на посаду керівника отримали 111 заяв, на заступника — 90, начальника відділу — 75.

Серед претендентів на посаду керівника САП  — чинний в.о. керівника Максим Грищук, прокурори САП Сергій Козачина, Віталій Кравець, Андрій Перов, Ігор Семак, Роман Симків та Олексій Скибенко, очільник комітету з питань правової політики Верховної Ради Андрій Костін, екскерівник Управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк і голова правління ТІ Україна Андрій Вишневський.

Ці дані стало відомо під час засідання Конкурсної комісії з обрання керівництва САП: керівника, заступника керівника та начальника п’ятого відділу управління.

На черговому засіданні 1 березня комісія внесла зміни до прохідного балу: 80 балів у тестуванні на знання законодавства та 110 балів — у тестуванні на загальні здібності.

Також, на сайті ОГП опублікували перелік питань для тестування на знання законодавства.

Після тестів  на професійні та загальні здібності — співбесіди. А для потенційного керівника САП та його заступника ще й тестування на поліграфі. 

У фіналі переможців визначать відповідно до позицій в рейтингу після всіх етапів відбору — комісія не матиме фінального голосування за потенційного переможця. 

Роль керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури надзвичайно важлива. З вересня 2020 року (за час роботи САП без повноцінного очільника) через обмежені повноваження в. о. керівника САП Максим Грищука Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова неодноразово втручалася в резонансні розслідування НАБУ-САП, ставлячи своїми діями під сумнів незалежність цих інституцій.