Ми періодично читаємо про слідчих суддів у гучних новинах. Тож не зайвим буде розібратись у їх обов’язках та повноваженнях.

Адже часто саме від дій слідчих суддів залежить результат кримінального провадження й становище підозрюваних.

Вони виносять ухвали про розшук, тримання під вартою, початок певних слідчих дій як щодо топ-корупціонерів, так і звичайних громадян. 

Для початку визначимось з терміном: слідчий суддя – суддя суду першої (та у деяких випадках апеляційної) інстанцій, який повинен контролювати дотримання прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Що робить слідчий суддя?

  • надає дозвіл на проведення  слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій;
  • застосовує, змінює, переглядає чи скасовує заходи забезпечення кримінального провадження та запобіжних заходів;
  • здійснює судовий контроль за дотриманням прав та свобод учасників провадження;  
  • розглядає скарги на дії слідчого та прокурора під час досудового розслідування;
  • вирішує питання щодо поміщення неповнолітнього у приймальник-розподільник та направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи;
  • повноваження, пов’язані із міжнародним співробітництвом (наприклад, вирішує певні процесуальні питання під час відеодопиту за запитом компетентного органу іноземної держави).

У кримінальному процесі одне з основних завдань слідчих суддів – реалізувати ст. 3 Конституції України: “людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”. 

На відміну від діяльності «звичайного» судді, слідчий суддя бере участь та здійснює контроль у кримінальному провадженні ще ДО того, як обвинувальний акт надіслано до суду, тобто на етапі досудового розслідування. 

Слідчий суддя працює поряд із слідчими, наприклад, надає слідчим дозвіл на вчинення тих чи інших дій, при цьому, стежить за дотриманням прав та свобод учасників кримінального провадження, убезпечуючи їх від зловживань владою слідчого чи прокурора (принаймні повинен). 

Хто може стати слідчим суддею?

Щоб стати слідчим суддею, інші судді на зборах суддів повинні підтримати його кандидатуру. Обираються вони на строк не більше трьох років і можуть бути переобрані повторно. Допоки в суді не обрано слідчих суддів, його повноваження здійснює найстарший за віком суддя цього суду.

Слідчий суддя не звільняється від виконання обов’язків судді першої інстанції, проте здійснення повноважень слідчого судді є пріоритетним при розподілі справ. 

Цей матеріал створено за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. Погляди належать виключно Трансперенсі Інтернешнл Україна і можуть не збігатися з позицією Посольства США.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(323) "Слідчий суддя - суддя суду першої (та у деяких випадках апеляційної) інстанцій, який повинен контролювати дотримання прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Слідчий суддя - суддя суду першої (та у деяких випадках апеляційної) інстанцій, який повинен контролювати дотримання прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.