19 липня комісія з відбору керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури визначила переможця конкурсу. Ним став старший детектив НАБУ Олександр Клименко. Що про нього відомо?

  1. Закінчив Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого у Харкові.
  2. З початку 2010-х Клименко працював слідчим, пізніше — у реформованій Нацполіції, через пʼять років він став старшим слідчим, де розслідував зокрема розкрадання в “Укрзалізниці”.
  3. З 2016 року Клименко — детектив Національного антикорупційного бюро України. Тоді до Бюро відібрали 70 детективів з 5 тисяч кандидатів. 
  4. Через рік Клименко став старшим детективом, а з листопада 2017 року — керівником відділу НАБУ.
  5. Олександр має понад 10 років професійного стажу, половину з якого працював у НАБУ.
  6. Клименко брав участь у розслідуваннях справ щодо
    – заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова (“житло для Нацгвардії”);– ексголови Державної фіскальної служби Романа Насірова (епізод “газової справи”); – екснардепа Олександра Онищенка (“газова справа”), – колишнього 1-го заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського (“справа Укроборонпрому”);

    – голови правління ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова (“справа Черкасиобленерго/Запоріжжяобленерго”). 

  7. За словами ексдиректора НАБУ Артема Ситника, Клименко був одним із найпродуктивніших його співробітників.
  8. Має амбіції. Подався на посаду керівника, тому що прагнув кар’єрного росту, управління САП може дати більше можливостей для змін в країні. 
  9. Якби був керівником САП, коли розслідували справу Татарова, то зробив би все по-іншому. Ймовірно, не злив. Але реанімувати справу зараз вже навряд зможе.
  10. Детектив Клименко пройшов перевірку на доброчесність і від комісії, і від громадських організацій. Комісія одностайно проголосувала за його проходження далі.
  11. 21 грудня 2021 року комісія оголосила рейтинг кандидатів. Олександр Клименко набрав 246 балів, прокурор Андрій Синюк — 229. Відтак Клименко мав стати очільником, а Синюк — його заступником.
  12. Припускає, що можуть бути труднощі у співпраці з Андрієм Синюком (його потенційним заступником) через скандали довкола конкурсу.

Нагадаємо, що серед повноважень головного антикорупційного прокурора (окрім керівництва інституцією) — призначення і зміна прокурорів у справах, підписання підозр топкорупціонерам, комунікація з НАБУ та Офісом Генерального прокурора, організація міжнародного співробітництва тощо.