Поки росія, не без допомоги Білорусі, нищить українські міста й вбиває мирних мешканців, багато світових міст продовжують перебувати у побратимських чи партнерських зв’язках з ними

Програма «Прозорі міста/Transparent cities» дослідила, які світові міста досі не розірвали зв’язків зі своїми побратимами москвою, санкт-петербургом, казанню, новосибірськом, єкатеринбургом та Мінськом. 

Загалом аналітики перевірили 322 випадки побратимства та партнерства з 276 містами. Станом на 18 квітня, після майже двох місяців війни, розірвали «братні» стосунки лише 15 міст у 23 випадках.

 

 

Дослідження показало, що існує кореляція між тим, наскільки жорстко країни реагують на агресію росії проти України і наскільки інтенсивно міста в цих країнах розривають побратимські відносини з містами рф. Наприклад, це муніципалітети у країнах Балтії та Польщі.

Проте досі побратимські зв’язки зберігають як європейські міста, які засуджують агресію росії та впроваджують санкції, так і міста в країнах Центральної та Східної Азії, які традиційно дружні до росії. Турецькі міста також не поспішають припиняти чи ставити на паузу співпрацю з містами рф.

Ми зробили зручну інтерактивну інфографіку з мапою (працює з десктопу). Якщо навести курсор на лінію, на екрані відобразиться інформація про зв’язок між містами.

 

 

Цікаво, що деякі українські міста також досі не розірвали зв’язків з російськими та білоруськими побратимами. Звісно, зараз у міст на часі зовсім інші виклики. Однак у команді «Прозорих міст» переконані: це питання треба вирішити одразу після перемоги

Закликаємо міста по всьому світу розривати побратимство з містами у росії та білорусі! Зробіть це як прояв вашої позиції у збройній агресії росії проти України.