Пам’ятаєте історію шахрая, який вдав свою смерть, щоб його не заарештували? 

У січні 2018 року французька поліція зацікавилася багатим іноземцем, який купив собі замок в Бургундії. Коли виявилося, що чоловік — українець, правоохоронці звернулися до української сторони. З’ясувалося, що українця тривалий час розшукували Європол та ГПУ, але справу було зупинено через “смерть” підозрюваного. Довідка про смерть додавалася. 

Французьке розслідування заграло новими барвами. Справа перейшла від внутрішнього шахрайства до міжнародного відмивання грошей в результаті корупції. І “високопоставленого втікача” з України заарештували.

Цей випадок є чудовим прикладом взаємодії міжнародних інституцій з розшуку активів. І нещодавно влада зробила ще один крок для покращення такої співпраці. 

12 червня Уряд схвалив проект документ, який дозволить АРМА залучати іноземних детективів до розшуку незаконно здобутого майна за кордоном. Пропонуємо вам відповіді на кілька питань про те, як це допоможе боротися з корупцією . 

Навіщо залучати іноземних детективів?

Якщо підозрюваний у корупції має активи в Україні, він не може ними користуватися, за умови, що суд передасть ці активи АРМА. Але що ж робити, якщо фігурант має таке майно за кордоном?

Тепер Міністерство юстиції та АРМА можуть просити іноземні суди заморозити сумнівні активи українського походження. Іноземний суд може ухвалити рішення і знерухомити це майно.

Як було раніше?

Раніше не було дієвого механізму  залучення іноземних юристів та детективів для розшуку активів

Наприклад, для залучення міжнародних юристів до розшуку активів за кордоном, АРМА довелося б дотримуватися Закону України «Про публічні закупівлі». Тобто для реалізації такої послуги потрібно було оголошувати тендер і проводити відкриту тендерну процедуру. Це марнування сил і часу, на яке мало хто з міжнародних юристів погодився б.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(361) "Раніше для залучення міжнародних юристів АРМА потрібно було оголошувати тендер і проводити відкриту тендерну процедуру. Це марнування сил і часу, на яке мало хто з міжнародних юристів погодився б." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Раніше для залучення міжнародних юристів АРМА потрібно було оголошувати тендер і проводити відкриту тендерну процедуру. Це марнування сил і часу, на яке мало хто з міжнародних юристів погодився б.

Як усе відбуватиметься тепер?

Стало легше! Адже АРМА і Мін’юст можуть отримати можливість залучати до розшуку такого майна іноземних юристів і детективів. Плюс іноземних юристів у тому, що вони розуміються на місцевому законодавстві та специфіці таких справ у своїй країні. 

Після розшуку ці юристи допоможуть заморозити знайдені активи, подавши позов у місцевий суд. І вони ж у цих судах представлятимуть державу Україна. Все це вони робитимуть на засадах гонорару успіху. У разі перемоги юристи отримають відсоток від повернутого. Якщо не виграють, Україна не заплатить їм і євроцента. 

Наступний крок: Генпрокуратура та Мінюст налагоджують спілкування з іноземною стороною для отримання активу в управління АРМА.

Де шукатимуть таке майно?

АРМА — це орган, уповноважений на співробітництво з міжнародними, міжурядовими організаціями, мережами, діяльність яких спрямована на забезпечення міжнародного співробітництва у сфері виявлення, розшуку та управління активами. Агентство вже співпрацює з низкою таких організацій. Наприклад, з партнерською ініціативою StAR, Камденською міжвідомчою мережею з питань повернення активів (CARIN) тощо.

Замість висновків

На сьогодні пункт про залучення іноземних детективів до розшуку АРМА активів за кордоном був у переліку побажань, як покращити роботу Агентства. Це корисні зміни до законодавства, що регулює діяльність АРМА. Однак це не єдине, що необхідно змінити.

ТІ Україна неодноразово наголошувала на тому, що діяльність АРМА потребує багатьох законодавчих змін. І поки всі ці зміни не будуть реалізовані, АРМА не стане справді ефективним виконавчим органом у боротьбі з корупцією. 

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(219) "Плюс іноземних юристів у тому, що вони розуміються на місцевому законодавстві та специфіці таких справ у своїй країні. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Плюс іноземних юристів у тому, що вони розуміються на місцевому законодавстві та специфіці таких справ у своїй країні.