Сьогодні, 16 вересня, на засіданні уряду Голова НАЗК Олександр Новіков звернувся з проханням до Кабінету Міністрів підтримати проєкт Антикорупційної стратегії, розроблений Агентством. Уряд одноголосно схвалив документ.

Очільник НАЗК представив уряду деякі доповнення до варіанту стратегії, опублікованого 8 вересня.  Зокрема, зміни були внесені в п. 3.1. Стратегії — відповідно до пропозицій від представників судової влади. 

  • Очікуваний результат №2 у п. 3.1.1: “відбір нових членів Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюється незалежною комісією з представників (у рівних частинах) Ради суддів України, громадськості та міжнародних експертів” замінити на “оцінка на доброчесність нових членів Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюється незалежною комісією з представників (у рівних частинах) Ради суддів України, громадськості та міжнародних експертів”.
  • Очікуваний результат №2 у п. 3.1.1: “члени [Вищої ради правосуддя…, – ред.], що не відповідали цим вимогам [доброчесності та професійної етики, – ред.], втратили посадузамінити на “щодо членів, що не відповідали цим вимогам, розглянути питання про втрату посади.
  • Очікуваний результат №3 у п. 3.1.3: “дисциплінарна практика щодо суддів є відкритоюзамінити на “дисциплінарна практика щодо суддів є чіткою, сталою та відкритою”.

Олександр Новіков акцентував увагу членів Кабінету Міністрів України на трьох речах:

  • інклюзивності Антикорупційної стратегії як документу, до розробки якого долучалися усі міністерства;
  • її унікальності, адже вперше і єдиний раз Антикорупційна стратегія затверджувалась у 2014 році. Тобто нинішній документ — лише друга спроба її затвердити на державному рівні;
  • економічному ефекті — за розрахунками НАЗК, вона зменшить втрати від корупції на 200 мільярдів гривень на рік.

Прем’єр-міністр Шмигаль запропонував членам Кабінету Міністрів України схвалити Засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційну стратегію) на 2020 – 2024 роки, з одноденним опрацюванням в Секретаріаті Кабінету Міністрів України із врахуванням озвучених Головою Агентства правок і техніко-юридичних правок, які необхідні для цього і є в Секретаріаті. Рішення було прийнято одноголосно.

ТІ Україна вітає схвалення Кабінетом Міністрів проєкту Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки. Тепер слово за парламентом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(228) "ТІ Україна вітає схвалення Кабінетом Міністрів проєкту Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки. Тепер слово за парламентом." ["quote_author"]=> string(0) "" }

ТІ Україна вітає схвалення Кабінетом Міністрів проєкту Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки. Тепер слово за парламентом.