15 січня Кабінет міністрів призначив першого одноосібного голову Нацагентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова.

Серед головних викликів нового очільника відомства налагодити належну автоматичну перевірку декларацій, підготувати та забезпечити затвердження нової Антикорупційної стратегії. Також Новіков стикнеться з організацією захисту викривачів і звітністю політичних партій. Окреме завдання — створення територіальних представництв НАЗК.

Голова зможе у своїх руках зосередити всі важелі роботи Агентства. Він сам збере собі команду, призначивши трьох заступників. Сам розподілить обов’язки між цими людьми. Наприклад, хтось відповідатиме за декларації, інший — за держфінансування політичних партій, а комусь доведеться працювати над антикорупційною стратегією”, зазначив юридичний радник Transparency International Ukraine Олександр Калітенко.

Нагадаємо, 16 грудня Комісія з відбору голови НАЗК оголосила ім’я переможця. На момент конкурсу він працював прокурором Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності ГПУ.

Зараз одна з його гучних справ у суді — щодо можливого підроблення результатів Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). У 2015 році він був претендентом на посаду Голови/першого заступника Голови САП

Під час співбесіди Новіков розповів, що йому “потрібна ця робота, щоб довести що антикорупційні інституції можуть діяти”.

Про повноваження голови НАЗК в інфографіці ТІ Україна.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(599) "Голова зможе у своїх руках зосередити всі важелі роботи Агентства. Він сам збере собі команду, призначивши трьох заступників. Сам розподілить обов’язки між цими людьми. Наприклад, хтось відповідатиме за декларації, інший — за держфінансування політичних партій, а комусь доведеться працювати над антикорупційною стратегією." ["quote_author"]=> string(39) " Олександр Калітенко." }

Голова зможе у своїх руках зосередити всі важелі роботи Агентства. Він сам збере собі команду, призначивши трьох заступників. Сам розподілить обов’язки між цими людьми. Наприклад, хтось відповідатиме за декларації, інший — за держфінансування політичних партій, а комусь доведеться працювати над антикорупційною стратегією.

Олександр Калітенко.