10 листопада 2021 року Кабмін визначив аудиторів НАЗК. Про необхідність проведення зовнішнього аудиту діяльності Агентства ТІ Україна наголошувала ще з 2018 року. Сьогодні, користуючись оновленим законодавством в рамках перезавантаження органу, уряд вчасно обрав склад Комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності Нацагентства, у який увійдуть троє міжнародних представників:

Джозеф Генглоф (США) – експерт з питань розкриття фінансової ‌ інформації ‌держслужбовцями, захисту прав викривачів та фінансування політичних партій ‌ та інших відповідних сфер Групи держав проти корупції ‌(GRECO). 

Діана Курпнієце (Латвія) – старша консультантка PricewaterhouseCoopers у Латвії. Експертка-консультантка GRECO та ОЕСD з питань запобігання корупції, доброчесності та підзвітності, фінансування політичних партій та лобізму. У минулому – виконавча директорка Transparency International Латвія.

Лаура Стефан (Румунія) – міжнародна експертка з питань антикорупційної реформи для Єврокомісії, МВФ, Світового банку, Програми розвитку ООН, ОЕСD, а також інших міжнародних донорів. Була директоркою у Міністерстві юстиції Румунії. Експертка і оцінювачка GRECO у чергових раундах оцінки. 

Чому це важливо?

Зовнішній аудит діяльності Агентства міжнародними членами комісії це один із запобіжників можливої неефективності та зловживань керівника НАЗК. Іншими двома засобами контролю є спеціальний аудит всіх фінансових операцій Рахунковою палатою та контроль діяльності Агентства Громадською радою. 

Про те, як повинна працювати система стримувань і противаг щодо контролю Нацагентства, наша Катерина Риженко розповідала у своєму блозі.

Також в оновленому дослідженні спроможності та ефективності НАЗК ми оцінювали виконання наданої у 2020 році відповідної рекомендації Кабінету Міністрів щодо ініціювання змін до методики та критеріїв незалежного аудиту.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(274) "Зовнішній аудит діяльності Агентства міжнародними членами комісії – це один із запобіжників можливої неефективності та зловживань керівника НАЗК. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Зовнішній аудит діяльності Агентства міжнародними членами комісії – це один із запобіжників можливої неефективності та зловживань керівника НАЗК.