15 лютого Уряд затвердив склад комісії з обрання Директора НАБУ включно з міжнародним експертом Драго Косом. Утім додав умову: аби працювати в комісії НАБУ, він повинен вийти з комісії САП. Це суперечить чинному законодавству та підриває змогу довести до логічного кінця обидва відбори.

У тексті Розпорядження КМУ зазначається, що повноваження члена комісї від міжнародних партнерів, Драго Коса «починаються з наступного дня після виходу його зі складу конкурсної комісії з відбору Спеціалізованого антикорупційного прокурора». 

Законодавство не передбачає жодних вимог щодо участі члена комісії НАБУ в інших конкурсних комісіях. Ба більше — участь в комісії одного з членів лише за певних умов ставить під питання всю роботу комісії. Адже, відповідно до Закону про НАБУ, конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження її в повному складі

Драго Кос — один з найбільш принципових членів комісії з відбору керівника САП. Імовірно, саме тому Кабмін прийняв незаконне і політично вмотивоване рішення.

Такі дії Уряду призведуть до затягування конкурсного відбору майбутнього керівника НАБУ. А також створюють додаткові підстави для можливих судових оскаржень дій та рішень комісії в майбутньому.

Ми закликаємо уряд слідувати закону та скасувати своє розпорядження, яке передбачає додаткові умови участі Драго Коса!