22 листопада 2021 року Колегія суддів Касаційного цивільного суду розглянула скаргу Іллі Киви і залишила її без руху, оскільки він відмовився сплачувати судовий збір у розмірі 42 тисячі гривень. 

Нардеп разом зі скаргою до суду додав копію посвідчення учасника бойових дій і загалом посилався на відповідне право, встановлене Законом України “Про судовий збір”. Дійсно, відповідний закон дозволяє учасникам бойових дій, Революції Гідності та Героям України не сплачувати судовий збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях. Водночас, щоб уникнути маніпуляцій цим положенням, Велика Палата Верховного Суду роз’яснила чіткі критерії такого правозастосування. 

Зокрема, суд повинен: 

  • враховувати предмет та підстави позову; 
  • перевіряти, чи стосується справа захисту прав засуджених з положень статей законодавства про соціальний захист ветеранів.

У випадку Киви суд дійшов висновку, що його вимоги не пов’язані з порушенням прав. Іронічно, що апеляційну скаргу Кива подав зі сплатою судового збору, а на касацію грошей вже не вистачило.

Що далі?

Нардепу дали 10 днів на те, щоб зібрати 42 тисячі гривень для сплати судового збору. Якщо він пропустить цей строк, скаргу йому повернуть.

Нагадаємо, що 27 жовтня 2021 року Апеляційна палата ВАКС підтвердила стягнення 1,2 млн грн у держбюджет. Конфіскація грошей з оренди “жомової ями” Киви це перший випадок  цивільної конфіскації. Відповідно до цієї процедури, необґрунтовано набуті активи (гроші, квартири, авто тощо) мають передаватися у дохід держави, якщо суд доведе їх неправомірність. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(342) "У випадку Киви суд дійшов висновку, що його вимоги не пов'язані з порушенням прав. Іронічно, що апеляційну скаргу Кива подав зі сплатою судового збору, а на касацію грошей вже не вистачило." ["quote_author"]=> string(0) "" }

У випадку Киви суд дійшов висновку, що його вимоги не пов'язані з порушенням прав. Іронічно, що апеляційну скаргу Кива подав зі сплатою судового збору, а на касацію грошей вже не вистачило.