Керівник САП Назар Холодницький звільнився зі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

1 грудня мав закінчитися його 5-річний термін на посаді, а вже восени ми очікували на конкурс з обрання нового керівника.

Ми вирішили згадати, чим він нам запам’ятався

У 2015-му році Назар Холодницький набрав 7 голосів членів конкурсної комісії. На стіл генпрокурора Шокіна його кандидатуру поклали разом з Максимом Грищуком, який пізніше став першим заступником керівника САП.

Після цього Назар Холодницький з командою практично з нуля створив Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. І результати цієї роботи помітні.

За 5 років роботи САП до суду було скеровано понад 200 справ, 390 особам було повідомлено про підозру. Вироків — близько 40.

Окремо варто згадати та справи щодо “великої риби”. Так, гучного розголосу набули кримінальні провадження щодо ексдепутатів Олександра Онищенка, Максима Микитася, Миколи Мартиненка, Борислава Розенблата та Максима Полякова. Вже понад рік увага громадськості прикута до справи щодо “плівок ОАСК” справи щодо методики формування ціни на вугілля “Роттердам +”.

Однак, попри значні успіхи в антикорупційному поступі, ім’я Назара Холодницького пов’язують і з низкою скандалів.

У 2016 році Назар Холодницький отримав найбільші серед усіх українських високопосадовців премії: в загальному, понад 800 тисяч грн. Він пояснив це тим, що згідно із законодавством і керівник САП, і пересічний прокурор відділу мають однакові оклади, а відповідальність різна.

У 2018 НАБУ разом з ГПУ у рамках кримінального провадження прослуховували його робочий кабінет. Тоді стали зрозуміло, що Холодницький міг передавати підозрюваним інформацію про підготовку обшуків, тиснути на посадових осіб і підбурювати свідків до неправдивих свідчень.

Сам Холодницький у поясненнях заявив, що просто “намагався встановити психологічний контакт” і “увійти в довіру” до фігурантів проваджень. Зрештою Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів тоді оголосила йому догану.

А ще Холодницькому кілька разів пропонували хабарі, що виливалося у гучні викриття. Останній випадок – історія з 5 млн доларів за закриття справи щодо Злочевського.
Останнім часом ім’я Назара Холодницького також часто звучало у зв’язку з його “війною” з генпрокуроркою Венедіктовою.

Холодницький наголошував, що не тримається за свою посаду в САП. І попри деякі конфлікти з НАБУ, в останній рік ці дві інституції показали на диво злагоджену роботу, яка вселила надію у значні зрушення в антикорупційних розслідуваннях.