Найпрозорішими сферами у Хмельницькому є інформування про роботу місцевих органів влади, доступ та участь і освіта. Ці сфери отримали від 4,5 до 5,9 балів. Це дозволило Хмельницькому посісти 14 місце у рейтингу прозорості міст України і отримати за прозорість трохи більше 41 бала зі 100 можливих. Дослідження було проведене українським представництвом глобального руху Transparency International спільно з Інститутом Політичної Освіти. Топ-міст вибудували за 91 показником у 13 сферах, зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших.

За прозорістю Хмельницький – «хорошист». Місто не має зовсім непрозорих сфер і в цілому демонструє пристойні результати. Якщо місцева влада та активісти докладуть зусиль, то Хмельницький невдовзі зможе вибитися у «відмінники» і навіть покаже результати, співставні з європейськими.

Найбільше потрібно сфокусуватися на сфері житлової політики. Вона отримала 0,5 балів. Це означає, що інформація про сферу майже відсутня, функціонує лише карта ремонтів. Також досить непрозорою є сфера комунального майна (1,5 бали). Для продажу та оренди майна не застосовується електронний аукціон, не оприлюднено перелік комунального майна. Таку ж кількість балів отримала і сфера закупівель. Серед іншого місту потрібно розміщувати у відкритому доступі інформацію про актуальні закупівлі, а також інформацію про результати закупівель за останні 3 роки.

«Покращити сферу комунального майна допоможе запровадження системи ProZorro.Продажі, як це, наприклад, успішно робить Маріуполь. Система дозволяє швидко та максимально дорого реалізувати комунальне майно. Міста, які її запровадили, одразу ж суттєво підвищити свої бали у рейтингу прозорості», – зазначила керівниця проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України» Катерина Цибенко.

«Звичайно ж 14 місце у рейтингу серед 100 – це позитивний результат. Однак варто не забувати, що навіть міста-лідери виявилися напівпрозорими, бо їхні результати  не перевищують 60 балів зі 100. На офіційних ресурсах міськради важко знайти достатньо публічної інформації про житлову політику, комунальне майно та закупівлі, хоча ці сфери є надзвичайно важливими для мешканців міста. До «сфер-переможців» теж є питання. Негативним моментом є практика міської ради не дотримуватися законодавства щодо оприлюднення проектів нормативно-правових актів, відсутнє вчасне оприлюднення вже прийнятих актів. Також немає доступу мешканців до засідань. Частину виявлених порушень можна швидко та легко виправити вже зараз», – наголосила керівниця Жіночого антикорупційного руху Альона Береза.

Transparency International Україна та Інститут Політичної Освіти готові співпрацювати з владою та місцевими активістами Хмельницького, а також надавати свої рекомендації та поради щодо підвищення прозорості міста. Адже на сьогодні в країні відбувається процес децентралізації влади, разом з цим ми не маємо допустити децентралізації корупції.
Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна, м.т. 050-352-96-18, e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі  Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше  www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз