13-14 грудня відбулися співбесіди на посаду голови НАЗК. Вже у понеділок може стати відомим ім’я переможця конкурсу.

Протягом двох днів у прямому ефірі 8 кандидатів доводили, що варті посади очільника НАЗК.

Так, заступник керівника Управління внутрішнього контролю НАБУ Микола Юпатін зазначив, що для нього команда — це найголовніше, запорука успіху в роботі Агентства. “Потрібно буде створити управління внутрішнього контролю та управління запобігання корупції в НАЗК. І, звісно, потрібно буде поставити чіткі пріоритети працівникам”.

Водночас голова правління ГО “Харківський антикорупційний центр” Дмитро Булах переконаний, що одне з головних питань до НАЗК — це питання довіри з боку громадськості. Тож він планує демонструвати відкритість діяльності Агентства, щоб усі охочі мали вільний доступ до приміщення і співробітників.

Цікавою була реакція директора Харківського теруправління НАБУ Юрія Кравченка на питання про те, як він працюватиме з нинішніми працівниками НАЗК. “Не можу сказати що в НАЗК працюють лише погані люди”, зазначив він. Але, при цьому, вже перерахував людей, яких би взяв собі за заступників.

Останньою у перший день була співбесіда Олександра Новікова, прокурора департаменту нагляду за додержанням законів ГПУ. Він зазначив, що йому ця робота  потрібна, щоб довести що антикорупційні інституції можуть діяти. 

У суботу комісія також цілий день присвятила спілкуванню з кандидатами.

Зокрема, керівник Третього відділу детективів НАБУ Олександр Цивінський зазначив, що готовий за чотири роки підвищити індекс сприйняття корупції до 50-55 балів, і в цьому йому допоможуть люди, автоматизована система перевірок, якісна антикорстратегія та робота з фінансування політичних партій.

Коментуючи питання розробки антикорупційної стратегії, антикорупційний експерт Програми сприяння громадській активності “Долучайся!” (USAID/ENGAGE) Іван Пресняков зазначив, що він готовий прислуховуватись до того, що говорить партія при владі. Також він додав, що планує розбудовувати систему комунікації зі стейкхолдерами і якісну пресслужбу: “Якщо в тебе є партнери, які знають процеси у відомстві, вони стануть на твій захист”.

У свою чергу, професор кафедри кримінального та кримінального процесуального права НаУКМА Микола Хавронюк в розмові з комісією розповів, що хотів би, щоб у НАЗК були аналітичні підрозділи. На його думку, вони мають орієнтуватися на викривачів та уповноважених осіб міністерств. Крім того, він хотів би, щоб в Агентстві були фахівці з різних галузей, які б відповідали за сферальну корупцію.

Останньою комісія провела співбесіду з керівником Управління внутрішнього контролю НАБУ Романом Осипчуком. Поміж іншим він розповів про важливість запровадження відкритої й прозорої процедури лобіювання інтересів. Все одно лобіювання буде, і краще щоб це робилось за правилами”, — зазначив кандидат.

Нагадаємо, 25 листопада Комісія з відбору голови НАЗК затвердила перелік з 30 кандидатів, які відповідають вимогам конкурсу.

6 грудня було оголошено короткий перелік претендентів на очільника НАЗК.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(162) "Протягом двох днів у прямому ефірі 8 кандидатів доводили, що варті посади очільника НАЗК." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Протягом двох днів у прямому ефірі 8 кандидатів доводили, що варті посади очільника НАЗК.

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.