Комісія з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повинна офіційно проголосити переможця конкурсу. Будь-яке зволікання — гра на користь кремля і його пропаганді.

За два дні до російського вторгнення конкурсна комісія з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зірвала чергове засідання, на якому  мала затвердити свої оцінки і переможця. За балами ним став Олександр Клименко. Але вже шостий місяць комісія не спроможна формально його призначити.

2 червня член комісії від Ради прокурорів Роман Куйбіда порушив мовчання. Разом з іншими членами він закликав голову комісії Катерину Коваль ініціювати засідання, аби довести конкурс до логічного кінця. Станом на понеділок інформації про те, чи відбудеться засідання, немає. 

Керівника САП не можуть обрати вже два роки. Причини і відмовки були різні: необхідність проведення повторної спецперевірки фіналістів, рішення ОАСК про нелегітимність процедури відбору, чи “прогули” окремих членів комісії — Олени Бусол, Андрія Гуджала чи Євгена Соболя. Переважно блокували конкурс саме голова і члени комісії, делеговані Верховною Радою.

Відсутність очільника негативно вплинула і продовжує впливати на якість роботи не тільки Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а і всієї антикорупційної екосистеми. Деякі рішення щодо резонансних справ замість керівника приймала Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Вона затягувала підписання підозри екснардепу Юрченку і фігурантам справи “ПриватБанку”, без вивчення матеріалів змінила прокурорів, що сприяло злиттю справи Татарова. 

Воєнний контекст ще більше загострив проблему належного управління САП. Тимчасовий виконувач обов’язків голови Максим Грищук пішов воювати, через що орган став на рейки самоуправління. У час, коли ворог намагається дестабілізувати Україну на всіх фронтах. 

Незалежний відбір керівника САП — прямий обов’язок і членів комісії, і України перед міжнародними партнерами. І громадськість, і посли “Великої сімки” неодноразово закликали комісію завершити конкурс. Але всі можливі червоні лінії — обіцянка Міжнародному валютному фонду, Джо Байдену і українському суспільству — були порушені.

Сьогодні є чи не останній шанс для виправлення ситуації. І критично важливо використати його саме в червні, напередодні розгляду заявки України на отримання статусу кандидата в ЄС. 

На шляху до євроінтеграції наша країна повинна успішно боротися з корупцією. Це одна з ключових вимог для вступу в Європейський Союз. Відверте затягування конкурсу САП — поганий сигнал для ЄС, і дуже вдалий для росіян, які сіють пропаганду і намагаються зірвати український євроатлантичний курс.

Аби не підігрувати росії, голова і всі члени комісії мають зібратися, виконати свій обов’язок і затвердити переможця вже цього тижня.