29 листопада Комісія з відбору керівництва САП знову не зібралася для аналізу практичних завдань кандидатів. Таким чином Україна вже ніяк не встигає виконати таке зобов’язання перед МВФ закінчити цей конкурс до кінця листопада.

Нагадаємо, що 25 листопада МВФ і Кабмін оприлюднили текст Меморандуму, в якому Україна обіцяє до кінця листопада закінчити процес відбору очільника САП. Але того ж дня комісія з відбору зірвала засідання через відсутність кворуму.

Імена “винних” добре знайомі, однак причини для відсутності дещо несподівані: Олена Бусол у відпустці, Андрій Гуджал — у суді, а Євген Соболь був заклопотаний підготовкою до 100-річчя університету.

Це не вперше комісія зриває міжнародні домовленості. За останній рік конкурс САП перетворився з внутрішньополітичного питання на один з індикаторів довіри міжнародної спільноти до України. А це вже призводить до того, що такі несерйозні виправдання від членів комісії саботують титанічні зусилля громадськості, уряду та парламентарів зі створення зовнішньополітичного іміджу країни.

Виходить, що делеговані Верховною Радою члени Конкурсної комісії самостійно кидають виклик Міжнародному валютному фонду. І, на жаль, за 15 місяців це вже стало нормою.

Вже понад рік триває невиправдане затягування призначення очільника САП. Кому це вигідно? Можемо назвати лише дві таких групи:

  • Топкорупціонери, обвинувачення щодо яких має висунути САП.
  • Генеральна прокурорка і ті, хто мають на неї вплив. Адже саме пані Венедіктова може впливати на діяльність САП, допоки, згідно з недосконалим законом, в.о. керівника органу не прирівняний у своїх повноваженнях до повноцінного керівника.

Першу з обіцянок Міжнародному валютному фонду Україна вчасно не виконала. Як буде далі?

“15 місяців це тягнеться. І я знаю, що деякі люди в Україні були б дуже щасливі, якби я, Томас, Нона здалися. І ви знаєте, навіть якщо 5 років це займе, ми будемо тут. 5 років? Добре, сидимо 5 років!”, — зазначив член комісії від Ради прокурорів Драго Кос.

Наступне засідання комісії заплановане на 2 грудня. І дуже сподіваємося, що воно таки відбудеться.