13 жовтня Комісія з відбору нового очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вперше зібралася для роботи. 

Загалом засідання тривало понад 5 годин, але комісія не прийняла жодного рішення, яке б мала прийняти на першому своєму засіданні відповідно до закону.

Згідно з законом на першому засідання Комісія з відбору голови САП має обрати голову. Також на саме на перше засідання члени запланували ухвалити формулу голосування для прийняття рішень, узгодити порядок відбору та обрати секретаря комісії. І після цього члени зможуть оголосити про початок конкурсу з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зрештою після тривалих сумнівів члени комісії оголосили перерву в засіданні.

Протягом зустрічі члени комісії обговорювали можливість участі в обговоренні та дискусії Олексія Дрозда — у деяких членів були сумніви щодо законності його долучення до відбору. Зрештою, Дрозд самоусунувся на час першого засідання, поки не буде вирішене це питання.

Також члени комісії активно обговорювали різні варіанти формули, за якою будуть надалі відбуватися голосування, і саме суперечки на цю тему завели комісію в глухий кут.

Так, деякі члени комісії наполягали, що голосування має відбуватися простою більшістю (на сьогодні – 6 голосів). Однак представники від Ради прокурорів зазначили, що Верховна Рада, яка є політичним органом і делегувала 7 членів, а Рада прокурорів як професійний орган делегувала 4 особи. А це значить, що представники політичного органу вже мають більшість, тому при голосуваннях вибори різних делегатів мають враховуватися пропорційно. 

Обговорення різних варіантів голосування продовжувалося протягом 3 годин. Однак навіть після досить успішного сигнального голосування обрати фінальний варіант так і не вийшло. Зрештою 5 членів проголосували за прийняття рішень “простою більшістю” у 6 голосів, а ще 5 – за пропорційну більшість 5+2 голоси (5 голосів від членів, делегованих парламентом і 2 – від делегованих Радою прокурорів). 

Після годин суперечок члени комісії пішли на перерву. Дата продовження першого засідання на разі невідома.

Нагадаємо, що 21 серпня попередній очільник САП Назар Холодницький написав заяву на звільнення, і того ж дня її підписала Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Відтоді повноваження керівника виконує його заступник Максим Грищук.

17 вересня парламент з третьої спроби ухвалив список кандидатів, делегованих до  Комісії з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Також до комісії увійшли чотири представники, обрані Радою прокурорів.