Сьогодні конкурсна комісія з відбору керівника САП провела останній етап співбесід і навіть оголосила результати. Проте фінальні підсумкові результати та переможець так і не були затверджені.

Попри  протести членів Комісії від Ради прокурорів спочатку була оголошена чергова перерва, а потім… комісія двічі не проголосувала за результати, зведені шляхом звичайного математичного підрахунку.

Так, за підсумками усіх етапів конкурсу

Переможець (має очолити САП) — Олександр Клименко із 246 балами (в результаті останнього етапу набрав 16).

2-е місце (має стати Першим заступником Голови САП) — Андрій Синюк із 229 балами (в результаті останнього етапу набрав 20 балів).

Попри очевидність фінальних сум балів для кожного з кандидатів, 5 членів Комісії, призначених Верховною Радою, — Романюк, Коваль, Гуджал, Бусол, Соболь — не підняли руки на підтвердження підрахунку балів. До того ж голова комісії Коваль наполягала на перенесенні засідання, маніпулюючи нормативними актами та незрозумілими обставинами. 

На жаль, такий варіант розвитку подій можна було передбачити після 15 (!) місяців зволікань та затягувань і після рішення ОАСК від 20 грудня 2021 року про нелегітимність процедури відбору очільника САП, до якого сьогодні апелювали деякі члени й голова комісії. 

Цікаво, що голова комісії, під час заклику перенести засідання, декілька разів змінювала причину: то посилаючись на рішення ОАСК і необхідність дочекатись вирішення судового спору, то пропонуючи перенести на пару днів, щоб владнати “формальності” як-от звернутися і погодити всі процедури з Офісом Генпрокурора.

Дата продовження засідання наразі невідома. Як і невідомо, чи взагалі закінчиться цей відбір до кінця 2021 року.

Ми лише констатуємо, що історія з обранням очільника САП є неприйнятною для українського суспільства.