16 червня Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради розглянув і рекомендував парламенту прийняти пропозиції Президента до законопроєкту № 4651 та прийняти його в цілому.

Нагадаємо, що раніше Президент застосував вето до цього законопроєкту після підтримки депутатами в сесійній залі трьох нищівних для системи е-декларування правок, які були розкритиковані антикорупційними органами та громадськістю.

Серед пропозицій Президента є виключення з тексту раніше засуджених норм, які створювали прогалину у декларуванні активів членів сім’ї. Це відповідає рекомендаціям ТІ Україна та попередній редакції комітету.

Також Президент запропонував додати до переліку можливих санкцій за неподання декларації не тільки обмеження волі до 2 років, а і позбавлення волі на 1 рік. Це відрізняється від попередньої редакції, яку не підтримали в залі депутати. В ній пропонувалось додати позбавлення волі до 2 років. 

ТІ Україна теж не рекомендувала обмежуватись однорічним покаранням в’язницею. Однак ми також наголошували на необхідності повернення позбавлення волі як дієвої стримувальної санкції за недостовірне декларування.

Тож очікуємо на якнайскоріше винесення цього закону для повторного розгляду в парламенті і відповідне голосування народних депутатів за запропоновану Президентом і підтриману Комітетом редакцію.