3 березня правоохоронний комітет Верховної ради розглядав законопроєкти щодо посилення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації. 

15 голосами “за” депутати підтримали президентський законопроєкт №4651 і рекомендували парламенту прийняти його за основу.

Законопроєкт покращує поточну ситуацію з відповідальністю за недостовірне декларування, хоча санкції варто було б посилити.

Законопроєкт трохи підвищує штрафи та додає позбавлення волі до 2 років за умисне неподання декларації або брехню в ній на суму від 4,54 млн грн (2 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб). Також запропоновані нові кримінальні статті стають корупційними кримінальними правопорушеннями і нетяжкими злочинами, а це збільшує можливість і строки для притягнення до відповідальності недобросовісних декларантів.

Законопроєкт №4651, внесений Президентом України, є кроком у правильному напрямку. Однак у ньому залишається простір для вдосконалення, зокрема:

  • забезпечити кримінальну санкцію у вигляді позбавлення волі бодай для високопосадовців за умисну брехню в деклараціях, яка починатиметься від 1,135 млн грн.
  • знизити верхній поріг для кваліфікуючого складу злочину щодо декларування недостовірної інформації — з 4,54 млн грн до 2,27 млн грн.

Більш детальний юридичний аналіз законопроєкту можна знайти за посиланням.