Антикорупційний комітет Верховної ради підтримав законопроєкт «Про відновлення дії окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України».

Народні депутати вирішили визнати законопроєкт №4304 таким, що відповідає нормам антикорупційного законодавства та рекомендувати Верховній Раді ухвалити його за основу та в цілому.

Законопроєкт містить фактично лише одну статтю, яка передбачає відновлення пунктів закону, скасованих КСУ.

Законопроєкт не враховує жодних причин, з яких він був названий неконституційним. Якщо його буде прийнято, КСУ в будь-який час скасує і його. Справи, розпочаті за той час, знову будуть припинені. Необхідно спершу розібратися з діями та майбутнім самого складу КСУ, а вже потім ретельно відновлювати законодавство“, — зазначив виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Нагадаємо, Конституційний суд України погодив забаганку деяких народних депутатів і скасував більшу частину антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за завідомо недостовірне декларування або умисне неподання декларації (до 2 років в’язниці).

Також суд визнав неконституційними повноваження НАЗК з контролю та перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя. Також фактично скасовані права уповноважених осіб НАЗК та завдання уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції.