13 листопада народні депутати комітету з питань правової політики оголосили конкурс на посади суддів Конституційного Суду України та прийом пропозицій депутатських фракцій та груп щодо кандидатів.

Прийом і розгляд заявок буде відбуватися за старим принципом. За запровадження справжньої процедури конкурсного добору, як цього вимагає Конституція, не виступив жоден член комітету.

Нагадаємо, що 2 листопада на всю країну президент Зеленський заявив, що судді Конституційного Суду мають визначатися тільки прозорим і відкритим способом. Однак уже 5 листопада правоохоронний комітет парламенту затвердив список із шести осіб, з-поміж яких мали обиратися нові судді за квотою Ради. А вже 6 листопада відбулося відповідне голосування парламенту, на якому, щоправда, так і не було обрано жодного суддю. 

Як саме відбувалася перевірка на доброчесність та компетентність цих кандидатів, як того вимагає Конституція, громадськість так і не повідомили, і, судячи з усього, немає жодних підстав вважати, що таке інформування відбудеться і під час нового конкурсу.

“Народним депутатам конче необхідно внести зміни у закон про Конституційний Суд України та прописати прозору та відкриту для всіх професіоналів конкурсну процедуру, — наголошує виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик. — І вже за новими правилами провести конкурс та заповнити вакантні місця – їх наразі три. Якщо проблему не почати вирішувати вже зараз, то дуже скоро ми можемо прокинутися в іншій країні — без реформ і з колапсом економіки”.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(337) "Прийом і розгляд заявок буде відбуватися за старим принципом. За запровадження справжньої процедури конкурсного добору, як цього вимагає Конституція, не виступив жоден член комітету." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Прийом і розгляд заявок буде відбуватися за старим принципом. За запровадження справжньої процедури конкурсного добору, як цього вимагає Конституція, не виступив жоден член комітету.

Також сьогодні депутати рекомендували до внесення до порядку денного низки законопроєктів, які, на їхню думку, мають допомогти країни вийти з конституційної кризи. Зокрема, комітет рекомендував законопроєкти 4311, поданий Олександром Корнієнком, та альтернативні йому  4311-1, 4311-2, а також законопроєкт 4319 за авторства Ольги Совгирі. Усі ці документи покликані врегулювати діяльність Конституційного Суду, змінивши його кворум та кількість голосів, необхідних для прийняття рішення.

Крім цього, депутати рекомендували до внесення в порядок денний законопроєкт 4292 від Юлії Тимошенко, яким пропонується альтернативний механізм подачі публічних декларацій суддями та кандидатами на сайті ВККС, а не НАЗК, який залишається чинним для суддів. І за цим проєктом закону за порушення передбачається лише дисциплінарна відповідальність, яка буде розглядатись ВРП за повідомленням ВККС. 

Про всі недоліки цих законопроєктів та ризики від їх прийняття ми вже розповідали у нашому юридичному аналізі. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(437) "Народним депутатам конче необхідно внести зміни у закон про Конституційний Суд України та прописати прозору та відкриту для всіх професіоналів конкурсну процедуру. І вже за новими правилами провести конкурс та заповнити вакантні місця. " ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Народним депутатам конче необхідно внести зміни у закон про Конституційний Суд України та прописати прозору та відкриту для всіх професіоналів конкурсну процедуру. І вже за новими правилами провести конкурс та заповнити вакантні місця.

Андрій Боровик