15 липня Комітет з питань економічного розвитку ВРУ на своєму засіданні прийняв рішення підтримати за основу законопроєкт про локалізацію, попри те що він порушує міжнародні зобов’язання, шкодить конкуренції та містить корупційні ризики. 16 липня законопроєкт планують розглянути на засіданні Верховної Ради.

ТІ Україна неодноразово закликала відмовитися від ідеї локалізації у публічних закупівлях, тому що негативні наслідки такої ініціативи суттєво переважають над позитивними. 

Окрім цього, Американська торгова палата закликала Комітет не рекомендувати ВР приймати цей законопроєкт.

Фахівці проєкту DOZORRO надіслали запит на інформацію в Антимонопольний комітет України щодо погодження проєкту постанови про локалізацію — ще одного документа, через який впровадити зміни в Prozorro намагається Мінекономіки. АМКУ надіслав копію свого погодження постанови з зауваженнями.

АМКУ вказав на те, що локалізація шляхом преференцій буде ставити українські та іноземні компанії у нерівні умови, спричинить дискримінацію і зашкодить чесній конкуренції. Також АМКУ вказав на те, що така підтримка національного виробника може розглядатися, як державна допомога, і зауважив, що локалізація порушує міжнародні зобов’язання України. До речі, надавачі державної допомоги зобов’язані повідомляти АМКУ про нову державну допомогу не менше ніж за 105 календарних днів до дати, коли набуває чинності розпорядження або акт про цю допомогу.

Нагадуємо, що головне науково-експертне управління ВР раніше визнало законопроєкт ризиковим. Експерти вказали зокрема на ймовірні санкції з боку європейських держав, які можуть передбачати закриття доступу на ринок для українських компаній. Також вони зазначили, що локалізація  у формі, яку пропонує законопроєкт, радше надає преференції конкретним виробникам, а не підтримує національну промисловість.

Журналіст проєкту DOZORRO Олексій Ярильченко дослідив закупівлі пожежних машин у системі Prozorro за останні чотири роки і виявив, що закордонні компанії лише двічі вигравали тендери на їх постачання. Більшість пожежних машин державним структурам продала компанія “Пожмашина”. Локалізація вірогідно лише закріпить монополістичне становище підприємства на ринку. 

ТІ Україна закликає відмовитися від ідеї локалізації у публічних закупівлях.