Майже 3 тижні минуло з першого засідання комісії АРМА. За цей час члени комісії провели 5 засідань. Ми спробували розібратись, наскільки ефективними були ці засідання, які важливі рішення змогли та не змогли прийняти члени комісії.

Нагадаємо, що конкурсна комісія сформувалася з представників різних гілок влади та державних інституцій. По одній особі делегували міністри юстиції та фінансів, Генпрокурор, Директор НАБУ та очільник Фінмоніторингу і ще трьох — пропонувала Верховна Рада. 

Головою конкурсної комісії одностайно обрали адвоката Івана Ліщину. Заступником голови обрали Олену Яру, деканку юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування. Адвоката Сергія Вернидубова обрали секретарем конкурсної комісії. 

Ще на першому засіданні комісія планувала наступного разу затвердити регламент, порядок конкурсу, узгодити питання формування робочої групи. Проте, як бачимо, ці питання досі лишаються відкритими.

Третє засідання члени комісії почали з питання необхідності залучення міжнародних партнерів до проведення конкурсу та вирішили підготувати проєкт такого листа на наступне засідання. На жаль, формат залучення міжнародних партнерів і досі не затверджений.

На четвертому засіданні члени комісії ухвалили неповний склад робочої групи (нагадаємо, що кожен член комісії до робочої групи може делегувати до 5 представників). А от визначитися з датою старту конкурсу та фінальним текстом оголошення про початок прийняття документів комісія планувала на наступному засіданні.

Також варто відзначити, що більшість членів конкурсної комісії зірвали можливість централізованого залучення міжнародних партнерів для технічної допомоги у проведенні конкурсу. Склалося враження, що цих представників комісії не цікавить справді ефективна робота та залучення до конкурсу максимальної кількості гідних кандидатів. 

Як наслідок, голосування за таке звернення до міжнародних партнерів провалили. Нагадаємо, що така технічна допомога вже позитивно себе зарекомендувала під час проведення конкурсів до ВАКС, НАБУ та САП. І такий крок комісії свідчить, що вона іде шляхом нещодавнього конкурсу БЕБ. 

Сподіваємося, що, на відміну від конкурсу БЕБ, цю комісію під час проведення відбору турбуватиме професійна етика та доброчесність кандидатів.

25 жовтня в межах конкурсу на посаду керівника АРМА мало відбутися чергове, п’яте засідання комісії. Однак його засідання так і не відкрили через через відсутність кворуму. 

Як бачимо, ця комісія йде стежкою комісії САП, яка не відкривала та зривала засідання якраз через відсутність кворуму. І таким чином навмисно відтягувала та гальмувала процес конкурсу. 

Наступне засідання відбудеться 28 жовтня о 18.00. Якщо всі таки зберуться.

ТІ Україна неодноразово наголошувала, що АРМА дуже потребує на нового Голову, адже без нього інституція працює вже майже два роки. При цьому не менш важливо, щоб конкурс пройшов максимально прозоро, і зрештою інституцію очолив незалежний та професійний керівник.