15 лютого завершився прийом документів на посади 11 прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. На одне місце претендують 59 кандидатів. Це рекордний показник за історію САП.

Далі в конкурсі з відбору кандидатів на посади прокурорів САП змагатимуться 650 осіб. Це більш ніж у п’ять разів вищий показник у порівнянні з першим відбором у 2015 році. Конкурс проводиться вже вчетверте за історію САП. Саме прокурори підтримують публічне обвинувачення у кримінальних провадженнях, які розглядаються Вищим антикорупційним судом України.

За вимогами законодавства, кандидати повинні мати вищу юридичну освіту, досвід роботи в галузі права не менше п’яти років та володіти державною мовою. Здебільшого на участь у конкурсі зголосилися працівники прокуратури (375). Серед інших 275 кандидатів є адвокати, юристи підприємств, установ, організацій (121 особа), працівники юридичних навчальних закладів (17), працівники судів (11).

Крім того, ще 68 слідчих різних державних інституцій вирішили підтримувати публічне обвинувачення в суді у справах топкорупції. Серед них 38 детективів Національного антикорупційного бюро, 11 слідчих Національної поліції, 10 представників Державного бюро розслідувань, 6 працівників податкових органів, троє слідчих органів безпеки.

Документи подали 539 чоловіків та 111 жінок, що майже вдвічі більше у порівнянні з минулим конкурсом (50).

Після завершення прийому документів конкурсна комісія складе список осіб, які беруть участь у наступних конкурсних етапах, та кому відмовлено в допуску. Цей перелік оприлюднять на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора. Далі на кандидатів чекає тестування на знання законодавства (професійний тест), тестування на загальні здібності та співбесіда, за перебігом якої можна буде стежити онлайн.

Співбесіди відбуватимуться лише з тими кандидатами, що успішно пройшли тестування. Конкурсна комісія проводитиме співбесіди в кілька етапів. На першому етапі кандидати виконають кейси (практичні письмові завдання), на другому — власне співбесіди за участі конкурсної комісії. У разі необхідності співбесіду можуть провести повторно.

За результатами цих етапів конкурсна комісія рекомендуватиме на призначення 11 прокурорів керівником САП.

Про дати проведення кожного етапу конкурсного відбору ми повідомимо додатково. 

Нагадаємо, що у складі конкурсної комісії з відбору кандидатів на посаду прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури є представники громадськості. Серед членів комісії є виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик. Тож ТІ Україна пильно стежитиме за перебігом конкурсом та повідомлятиме новини на кожному з етапів відбору. 

Довідка

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.