Сьогодні, 3 вересня, парламент планує знову розглядати питання кандидатів у Комісію з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Нагадаємо, що 15 липня парламент відмовився підтримувати 7 кандидатів, відібраних Комітетом з питань правоохоронної діяльності. Головним аргументом тоді була відсутність у представників цієї сімки якого-небудь досвіду антикорупційної діяльності.

Комітет, якому до відпустки залишалося працювати якихось 2 дні, не зажурився, й екстрено обрав ще сімох кандидатів. Ми вирішили розглянути, хто ці люди, і чи представники комітету виправили свої попередні помилки і чи не наробили нових.

Ганна Власова — завідувачка кафедри кримінального права у Європейському університеті. Є керівницею ГО “Фундація науковців і освітян”, адвокатка, співзасновниця АО “Гришаков, Власова і партнери”. До речі, Власова була кандидаткою у комісію попереднього разу.

Андрій Гунджал — керуючий партнер адвокатського об’єднання “ГуДеГ” (інформацію про це АО нам знайти не вдалося). Раніше працював у Генпрокуратурі, звідки був звільнений.

Олексій Дрозд — начальник відділу докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ. За словами нардепки Олександри Устінової, Дрозд визнав, що не має досвіду антикорупційної діяльності.

Віталій Куц — член Всеукраїнської кримінологічної асоціації та Всеукраїнської асоціації кримінального права, кандидат юридичних наук, професор. Також не має конкретного досвіду у боротьбі з корупцією, натомість його наукова діяльність стосується злочинності загалом.

В’ячеслав Навроцький — науковець та викладач у сфері кримінального права в Українському католицькому університеті та Львівському державному університеті внутрішніх справ. Навроцький теж не має суттєвого досвіду у сфері боротьби з корупцією.

Богдан Романюк — заслужений юрист України, генерал-лейтенант, почесний працівник МВС України. Працював у органах внутрішніх справ УРСР, з 1994 до 1997 років очолював УМВС України у Львівській області. Інформації про досвід у сфері боротьби з корупцією знайти не вдалося, крім згадки про те, що Романюк брав участь у розкритті низки справ у галузі економіки. 

Євген Соболь — доктор юридичних наук, професор Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка. З огляду на наукові публікації Соболя сфера його наукових інтересів обмежується правами осіб з інвалідністю, адміністративним та значно менше кримінальним правом. І він теж був кандидатом в комісію у липні.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(430) "15 липня парламент відмовився підтримувати 7 кандидатів, відібраних Комітетом з питань правоохоронної діяльності. Головним аргументом тоді була відсутність у представників цієї сімки якого-небудь досвіду антикорупційної діяльності." ["quote_author"]=> string(0) "" }

15 липня парламент відмовився підтримувати 7 кандидатів, відібраних Комітетом з питань правоохоронної діяльності. Головним аргументом тоді була відсутність у представників цієї сімки якого-небудь досвіду антикорупційної діяльності.

Як бачимо, Комітет не врахував головне зауваження нардепів щодо учасників Комісії з відбору керівника САП. Із 7 кандидатів більшість є науковцями із вишів МВС, які не мають  стосунку до боротьби з корупцією. Та чи помітить парламент той же недолік цього разу?

Цей недолік помітили не лише ми — сьогодні стало відомо, що Євросоюз, ключові європейські держави та Світовий банк надіслали звернення до Верховної Ради та Банкової, покликане попередити про можливі наслідки рішення ВР про зміну складу згаданої комісії. 

Автори листа утрималися від індивідуальних оцінок цих кандидатів, однак наперед позначили критерій, який визначатиме довіру до конкурсу на нового очільника САП. І йдеться знову про значний досвід у протидії корупції.

Верховна Рада має неухильно дотримуватись закону, та обрати тих кандидатів, які без сумніву відповідають передбаченим критеріям. Депутати не повинні брати на себе відповідальність та підтримувати бажання окремих політиків обрати підконтрольного керівника САП.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(360) "Комітет не врахував головне зауваження нардепів щодо учасників Комісії з відбору керівника САП. Із 7 кандидатів більшість є науковцями із вишів МВС, які не мають  стосунку до боротьби з корупцією. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Комітет не врахував головне зауваження нардепів щодо учасників Комісії з відбору керівника САП. Із 7 кандидатів більшість є науковцями із вишів МВС, які не мають  стосунку до боротьби з корупцією.