Конституційному суду України 24 роки. 

КСУ має відповідальну місію: забезпечує верховенство Конституції України — нашого головного закону. Ми бажаємо суду гідно впоратися з викликами, при цьому не зруйнувавши вщент антикорупційної екосистеми, яку так довго плекали.

Наші почуття від рішень Конституційного суду були часом діаметрально протилежні. КСУ скасував відповідальність за незаконне збагачення, але й декларування для активістів.

Також Конституційний суд України захистив АРМА.Нагадаємо, тоді 56 народних обранців хотіли довести невідповідність Конституції окремих положень Закону про Агентство з розшуку та менеджменту активів і пов’язаних з ним положень Кримінально процесуального кодексу. КСУ не побачив достатніх аргументів і розгледів в поданні лише припущення нардепів. 

Конституційний суд визнав неконституційним право Національного антикорупційного бюро України оскаржувати «сумнівні» договори. Тоді за чотири роки роботи Антикорупційного бюро суди анулювали 96 сумнівних угод на 5,3 млрд грн. Але водночас КСУ був одностайним з позицією ТІ Україна щодо розподілу гілок влади і повноважень президента.

Нещодавно КСУ розглядав подання 49 народних депутатів щодо неконституційності ВАКСу. Скористаємося нагодою, аби сказати:  Вищий антикорупційний суд, хоч і має певну специфіку, має єдину конституційну функцію: здійснення правосуддя у чітко визначеній категорії справ. ВАКС  не особливий суд і його діяльність відповідає Конституції 😉

А ще зараз КСУ розглядає низку антикорупційних питань, зокрема щодо декларування та моніторингу способу життя. Ми вважаємо, що скасувавши обов’язок декларувати статки, суд запустить незворотні зміни, зокрема в притягненні до кримінальної відповідальності чиновників-корупціонерів. Це може стати значним відкатом досягнень антикорупційної реформи в Україні.

Вплив Конституційного суду на життя в країні дуже помітний і незворотній. Щиро вітаємо КСУ зі святом і бажаємо віддано, професійно та неухильно захищати Конституцію, не піддаючись політичному впливу.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(222) "Вітаємо КСУ зі святом і бажаємо віддано, професійно та неухильно захищати Конституцію, не піддаючись політичному впливу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Вітаємо КСУ зі святом і бажаємо віддано, професійно та неухильно захищати Конституцію, не піддаючись політичному впливу.