Це факт, що громадський контроль є одним із атрибутів демократичного суспільства. Якщо громадяни триматимуть на контролі виконання владою задекларованих цілей та взятих зобов’язань, то управління ресурсами країни буде ефективнішим.

У 2016 році ми в Трансперенсі Інтернешнл Україна долучилися до реформ публічних закупівель та ефективного продажу публічних активів. Ми допомогли створити такі електронні системи як Prozorro і Prozorro.Продажі. Зараз це високоефективні системи. Prozorro допомагає заощаджувати мільярди на закупівлях, а Prozorro.Продажі допомагають державі та громадам заробляти мільярди на приватизації та оренді.

Та все ж, ми розуміємо, що наявності одних хороших інноваційних систем не достатньо, аби реформи виконувались чесно та антикорупційно. Як-то кажуть, Prozorro саме скарги не напише і тим паче не посадить. Саме тому у тому ж 2016-му ми створили проєкт DOZORRO, об’єднавши мережу громадських організацій, які систематично контролюють витрачання коштів на публічних закупівлях.

З січня 2017 року по липень 2021-го наша спільнота промоніторила 41+ тисячі закупівель, спрямувала 37+ тисяч звернень, отримала понад 23 тисячі відповідей. Зрештою ми добилися виправлення порушень у понад 6 тисячах тендерів.

Управління державним і комунальним, тобто нашим з вами, майном заслуговує на такий же незалежний і ефективний контроль з боку громадськості. Платники податків, як ніхто інший, мають бути зацікавлені в ефективній реалізації та оренді майна. 

Тільки уявіть масштаби: через систему Prozorro.Продажі станом на вересень 2021 року реалізовано майна на суму понад 54 млрд грн. І це все пов’язано з публічними активами — тими, що належать українцям.

Prozorro.Продажі перетворились на ефективний інструмент бізнесу та громадськості для моніторингу та контролю за ринком державної та комунальної власності. Це вагомий крок для боротьби із можливими зловживаннями у процедурах приватизації та оренди. Тому сьогодні ми запускаємо аналогічну моніторингову спільноту громадських організацій, які стоятимуть на варті справедливих правил гри в аукціонах з продажу та оренди державного і комунального майна.

Ми зможемо навчити вас різних механік, як впливати на ситуацію. ТІ Україна надає таку собі валізку інструментів, яка допоможе навчитися контролювати управління публічним майном. Опісля ви зможете поширювати свій вплив, знайшовши власних партнерів, друзів, послідовників.

 

Що ми пропонуємо?

 

Долучитися до спільноти, яку ми формуємо.

Заповнити як представник ГО анкету та бути готовим працювати над змінами. Для нас спільнота — це про однодумців, які об’єднані спільною ідеєю та бажанням здійснювати позитивні зміни для своєї громади та країни.

 

Навчитися у нас.

Ми вже розробили унікальну методологію з моніторингу аукціонів малої приватизації та оренди державного і комунального майна за допомогою системи Prozorro.Продажі.

Ми маємо план тренінгів і точно знаємо, як простою мовою донести найважливіше. Ми просто пояснимо вам, що таке публічна власність, скільки вона коштує, і скільки витрачається наших податків на її утримання, а також покажемо як проконтролювати чи місцева або національна влада розпоряджається цією власністю. 

Ми сформували детальні інструкції для тих, хто готовий “тягнути лямку”. А ще ми навчимо вас навчати організаторів аукціонів малої приватизації та оренди державного та комунального майна.

 

Відстежувати і аналізувати.

З покроковим описом ви зможете дізнатися, що є у власності вашої громади, що і як перевіряти на всіх етапах аукціонів, які можуть бути порушення і де їх шукати.

 

Контролювати та скаржитися.

У випадку знайдених порушень у процедурах приватизації та оренди ми підготували шаблони звернень до організаторів торгів чи контролюючих органів. Ви матимете весь спектр можливостей, аби вплинути на процеси і зберегти кошти для своєї громади.

 

Робити відчутні зміни у громадах.

 

Готові? Реєструйтеся.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(321) "Запускаємо моніторингову спільноту громадських організацій, які стоятимуть на варті справедливих правил гри в аукціонах з продажу та оренди державного і комунального майна." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Запускаємо моніторингову спільноту громадських організацій, які стоятимуть на варті справедливих правил гри в аукціонах з продажу та оренди державного і комунального майна.