Завдяки онлайн-сервісу depodatky.org.ua українці можуть дізнатися, скільки їхніх грошей йде до бюджету і яку частину з них крадуть корупціонери. У рамках інформаційної кампанії “Корупціонер обкрадає саме тебе” з’явилися відео-, радіоролики та постери щодо корупції в медичних закладах та дитячих садках. Адже це – сфери з високим корупційним ризиком, і водночас на них йде чималий відсоток наших податків.

Головна мета інформаційної кампанії «Корупціонер обкрадає саме тебе» – пояснити українцям, що корупціонери крадуть не міфічні державні гроші, не «чиїсь» кошти, а сплачені саме громадянами податки. Кожен громадянин може побачити, на що ці гроші можуть перетворитися – корисні для жителів речі або речі на благо корупціонера.


array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(363) "Головна мета інформаційної кампанії «Корупціонер обкрадає саме тебе» - пояснити українцям, що корупціонери крадуть не міфічні державні гроші, не «чиїсь» кошти, а сплачені саме громадянами податки. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Головна мета інформаційної кампанії «Корупціонер обкрадає саме тебе» - пояснити українцям, що корупціонери крадуть не міфічні державні гроші, не «чиїсь» кошти, а сплачені саме громадянами податки.

Якщо ви заробляєте 10 тис грн на місяць, то протягом трьох років сплачуєте близько 200 тис грн податків державі. За ці гроші держава може купити, наприклад, вакцини від кору для 500 дітей або забезпечити школярів майже 11 тис обідів. Однак, якщо ці гроші потраплять в кишеню корупціонерові, то він може витратити їх на новий костюм або купити колекційну шаблю. На сайті depodatky.org.ua ви можете ввести суму своїх доходів, витрати на товари ( у тому числі акцизні) та послуги й зрештою дізнатися, наскільки ви забезпечуєте державу податками.

Також на сайті depodatky.org.ua можна побачити типові схеми розкрадання дежавного бюджету.

За даними соціологічних опитувань Фонду «Демократичні ініціативи», українці замало знають про податки. І кожен четвертий українець думає, що не сплачує податки взагалі. Проте це – помилкове твердження. Українці віддають державі половину заробленого з кожної зарплати. Ми віддаємо держав 20% ПДВ (ПДВ на ліки складає 7%) з кожної покупки та додатково акцизний збір з алкоголю, тютюну та палива. Ще 18% – це податок з доходів фізичних осіб та 1,5% військовий збір. Окрім того, роботодавець перераховує 22% соціального внеску.

 

Інформаційна кампанія здійснюється програмами USAID #ВзаємоДія! та USAID «Долучайся!» та  у партнерстві з Transparency International Україна, Центром протидії корупції та CASE Ukraine.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(300) "Кожен четвертий українець думає, що не сплачує податки взагалі. Проте це – помилкове твердження. Українці віддають державі половину заробленого з кожної зарплати." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Кожен четвертий українець думає, що не сплачує податки взагалі. Проте це – помилкове твердження. Українці віддають державі половину заробленого з кожної зарплати.