Ми продовжуємо вам розповідати про корупцію на Оліімпіадах.

І поки Токіо урочисто проводить Олімпійські ігри-2020, ми розповімо вам про місто-організатора попередньої Олімпіади-2016, Ріо-де-Жанейро.

Олімпійські ігри, як і будь-яка подія міжнародного масштабу, рідко обходяться без скандалів. На жаль, Ріо запам’яталося світові не тільки в спортивному ключі, але й у корупційному.

Проведення Олімпіади-2016 мало дати шанс Бразилії показати світові свій новий образ сучасний, розвинений і  відповідальний. Однак натомість країна отримала неабиякий розголос масштабів корупції. Арешти почалися, тільки-но спортсмени покинули стадіони. 

Перші підозри у незаконних схемах вручили ще до проведення олімпіади.  Колишнього президента Бразильського олімпійського комітету, Карлоса Нузмана, звинувачували у підкупі голосів МОЗ, які призвели до вибору Ріо-де-Жанейро для проведення Олімпійських ігор. 

Колишній мер Ріо, Едуардо Паес, звинувачувався у хабарництві на суму майже 3 мільйони доларів в обмін на сприяння укладанню контрактів, пов’язаних із Олімпіадою.

Нова лінія метро у Ріо стала ключовою спадщиною Олімпійських Ігор-2016. Разом з тим, вона стала об‘єктом поліцейського розслідування, пов‘язаного із шахрайством. І все тому, що рахунок за неї різко збільшився з початкових 169 мільйонів доларів до 1,841 мільярдів доларів. 

За час підготовки до  Олімпіади у Бразилії зафіксували максимальне  підвищення корупції. Показники в щорічному Індексі сприйняття корупції Transparency International рекордно зменшився з 43 балів у 2014 році до 38 балів у 2015 році.

Сумно дізнаватись, що такі позитивні події, які об’єднують цілий світ, також заплямовані хабарництвом, підкупом та корупційними схемами.