Останні два місяці українці об’єднані як ніколи — допомагають біженцям, тримають економіку і дістають для наших військових ледь не філософський камінь (його ні, бо ще поки не просили). Війна нагадала про справжні цінності, однак, на жаль, не всім — є й ті, хто наживаються на ній. 

Тож ми підготували інструкції, що робити, якщо ви зіткнетеся з кимось із них. Спершу загальний план дій, а нижче ви знайдете уточнення й корисні контакти для найпоширеніших  випадків: корупції під час перетину кордону на виїзд та на в’їзд, отримання необхідних для ввезення товару документів, а також під час вручення повістки чи розподілу гуманітарки.

Отож декілька загальних правил, якщо ви зустріли корупціонера:

  1. Уважно читайте папери та слухайте все, що вам кажуть. У жодному разі нічого не підписуйте, не прочитавши. 
  2. Якщо можливо — зафіксуйте порушення на диктофон або відео. Наприклад, як у вас вимагають хабар. Це можуть бути не лише гроші, а й будь-які інші речі чи послуги (у законі на це є збірне поняття “неправомірна вигода”). Зверніть увагу, що пропозиція, обіцянка або надання хабара є таким самим злочином, як і його вимагання (ст. 369 Кримінального кодексу України). Також спробуйте знайти свідків або людей, які самі зіткнулись із тою самою ситуацією. Це необов’язково, але вкрай допоможе довести справу до кінця і покарати порушника.
  3. Незалежно від того, чи вдалося вам зафіксувати порушення та/або знайти свідків, зверніться до Нацполіції з повідомленням про злочин. 
  4. Якщо правоохоронці бездіють, надайте цій ситуації розголосу. Зараз громадський тиск особливо сильний і може допомогти привернути увагу. Як зрозуміти, чи правоохоронці взяли  вашу заяву в роботу? Протягом 24 годин після того, як ви її подали, відомості про правопорушення мають внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Вам як заявнику повинні видати витяг з цього реєстру — там буде інформація про номер кримінального провадження. Правоохоронці не зобов’язані повідомляти вас про рух справ, однак ви маєте право дізнатися, чи закінчилося досудове розслідування і чи справу передали в суд або закрили. Також вас можуть допитати.

Звернутися до поліції — це основне. Крім цього, радимо повідомити про корупцію керівництво працівників, які вчинили правопорушення. Це додатковий крок, адже якщо службовець отримує повідомлення про корупцію, або виявляє її самостійно, він зобов’язаний негайно вжити заходів, щоб її зупинити, та протягом 24 годин звернутися до правоохоронних органів.

Кого ще повідомляти в різних випадках, розповідаємо далі.

Корупція на кордоні під час виїзду з країни

Ситуації, які тут можуть виникнути:

  • Ви хочете перетнути кордон і маєте на це право, однак у вас вимагають хабар — це найбільш актуально для чоловіків. Документи, які потрібні для виїзду, можна перевірити в правилах чи уточнити в Державній прикордонній службі: вони публікують пояснення та мають гарячу лінію. 
  • Ви дізналися, що прикордонники незаконно випускають з країни тих, хто на виїзд права не має.
  • Або ж вони дозволяють вивезти з країни те, що не можна — приміром, великі суми валюти готівкою.

Якщо вам стало відомо про корупцію в прикордонній службі, окрім як у поліцію, варто повідомити про це:

Корупція на кордоні під час в’їзду в Україну

Тут проблеми можуть виникнути, якщо ви щось ввозите: будь-яку гуманітарну допомогу чи товари для військових. Насамперед важливо пам’ятати, що перевезення речей контролюють вже не прикордонники, а митниця. Тому про корупцію треба повідомляти керівництво цієї служби:

Якщо митники не вимагають хабар напряму, а просто саботують свою роботу, мовчки на нього натякаючи, звертайтеся до:

  • центральної адміністрації в Києві — звернення можна спрямувати на [email protected] або на адресу вул. Дегтярівська, 11-г, м. Київ;
  • або регіональних митниць, у тому числі оперативних чергових.

Якщо це не подіяло — викликайте поліцію. 

Корупція у військових адміністраціях

Обласні військові адміністрації можуть приймати рішення про виїзд за межі України водіїв, які перевозять вантажі для потреб ЗСУ, медичні вантажі чи гуманітарну допомогу. Для отримання права на виїзд необхідно звернутися до ОВА з листом, в якому обґрунтувати обсяг вантажу та кількість транспортних засобів, необхідних для перевезення.

Якщо ж працівники ОВА вимагали у вас щось за рішення про виїзд, повідомте про це їхніх керівників, або, якщо це були вони самі — Командування об’єднаних сил ЗС України. Це можна зробити:

Корупція для ухилу від мобілізації

24 лютого президент підписав указ, відповідно до якого проводилась загальна мобілізація на всій території України. Потім — ще 2 таких укази, останній продовжив цей процес на 90 діб з 23 серпня 2022 року.

Щоб держава могла мобілізувати військовозобов’язаних, їх треба взяти на облік у військкоматі за місцем проживання. Якщо з початком війни ви тимчасово його змінили, потрібно стати на облік у військкоматі того району, де ви наразі проживаєте.

Повістки можуть вручати представники місцевих органів виконавчої влади (обласні, районні адміністрації), місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські ради), а також роботодавці. Водночас телефонний дзвінок або усне запрошення до військкомату не вважається повісткою. А письмова повістка вважається отриманою, лише якщо особа підписала відповідний документ.

Пам’ятайте, що ухилення від взяття на облік та мобілізації тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність.

Якщо вам пропонують дати хабар, щоб вас не брали на облік або не мобілізовували, або ви знаєте про такі порушення з іншими людьми, зверніться до Національної поліції за інструкцією, яку ми навели на початку тексту.

Розкрадання гуманітарної допомоги 

На жаль, зараз в мережі можна наштовхнутися на непоодинокі історії розкрадання, продажу або перепродажу гуманітарної допомоги для військових та цивільного населення. Це не корупція, але також злочин.

Наприкінці березня депутати ухвалили закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за “використання під час дії воєнного стану гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги не за цільовим призначенням, а саме з метою отримання прибутку або власного збагачення”. 

Тепер нецільове використання гуманітарки каратиметься позбавленням волі від 3 до 7 років з конфіскацією майна або без такої. Якщо ним займаються службові особи з використанням влади чи службового становища — це буде обтяжувати вину.

Якщо ви стали свідком розкрадання, продажу чи іншого використання гуманітарної допомоги не за призначенням:

  1. Зафіксуйте факт продажу відповідних товарів на фото або відео.
  2. Вимагайте від продавців надати документи, що підтверджують законність отримання та продажу товарів (сертифікати якості, накладні тощо).
  3. У разі відмови надати ці документи, незалежно від того, чи вдалось зафіксувати продаж або розкрадання гумдопомоги, зверніться до Нацполіції з повідомленням про злочин.
  4. У разі бездіяльності правоохоронних органів — надавайте цьому розголосу. 

Може бути й таке, що продаж гуманітарної допомоги побачити не вдалося, але вона кудись зникає і не доходить за призначенням. У такому випадку треба звернутися або до керівництва військово-цивільної адміністрації або залучати до розслідування журналістів.

Найголовніше — не ігноруйте такі випадки. Корупція руйнує. І поки військові боронять нашу країну від зовнішнього ворога, нам із вами потрібно вберегти її від внутрішнього.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook