У вівторок, 30 січня 2018 р. Transparency International Україна в рамках реалізації грантового проекту «Підвищення ефективності громадського контролю в процесі добору та оцінювання суддів», за підтримки Програми ​Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» проведе круглий стіл на тему “Наскільки “зв’язані” руки Громадської ради доброчесності у пошуку інформації про суддів під час кваліфікаційного оцінювання?”. Захід відбудеться о 10.00 год в Укрінформі (вул. Б. Хмельницького, 8/16). Орієнтовна тривалість заходу 2 години.
Статус і права Громадської ради доброчесності (ГРД) – це питання, які викликають жваві дискусії у колі правників, адвокатів та представників судової влади. Саме тому на захід запрошено експертів з медіа права, народних депутатів та представників органів суддівського самоврядування для обговорення проблемних питань доступу членів ГРД до інформації та оприлюднення висновків про невідповідність суддів критеріям доброчесності та професійної етики.
Згідно із законом ГРД мала б отримати повний та безоплатний доступ до відкритих державних реєстрів. Втім, такий доступ наразі отримано лише до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та до Реєстру речових прав на нерухоме майно. Водночас, у Громадської ради доброчесності досі немає повного доступу до реєстру судових рішень та реєстру декларацій посадовців, що істотно ускладнює проведення якісного та оперативного аналізу інформації про суддів. Під час круглого столу учасники разом з експертами та представниками державних органів з’ясують, що саме стоїть на заваді наданню членам ГРД доступу до усіх відкритих державних реєстрів та як подолати ці перешкоди.
Також учасники озвучать усі «за» і «проти» оприлюднення висновків та обговорять можливість їх судового оскарження.
До участі в обговоренні запрошені представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації, народні депутати, представники Міністерства юстиції та Офісу уповноваженого з прав людини, а також експерти з медіа права, адвокати та науковці, журналісти й фахівці у галузі права та судової системи.
Про намір взяти участь у дискусії повідомте нас за телефоном +380632659221 або електронною адресою [email protected].