Сьогодні Верховна Рада підтримала законопроєкт 6293. Він дозволяє купувати будівництво і проєктування кисневих станцій у медичних закладах за спрощеною процедурою на будь-які суми. 

Раніше особливі умови були лише для самого устаткування кисневих станцій — його можна придбати за прямою угодою COVID-19. Однак спершу станцію потрібно спроєктувати, а надалі встановити закуплене обладнання. Раніше для цього треба було проводити відкриті торги.

Це рішення необхідне, щоб допомогти впоратися медичних закладам з нестачею кисню під час лікування коронавірусних хворих. Адже попри те, що за 10 місяців цьогоріч купили втричі більше кисню, ніж за весь 2020, а від початку пандемії лікарні придбали кисневих концентраторів на понад 2 млрд грн, цей газ у дефіциті. 

Кисневі станції — найбільш дієве рішення в такій ситуації. Вони виготовляють кисень для багатьох людей одночасно з повітря навколо, тому допомагають медзакладам стати більш незалежними від зовнішніх постачальників. На початку листопада Верховна Рада виділила на кисневі станції 800 млн грн.