16-17 жовтня у Фонді Конрада Аденауера (Берлін) відбулася XIV річна конференція Київського діалогу. На заході обговорювали політичну й соціальну ситуацію в Україні напередодні виборів 2019 року з фокусом на регіональному аспекті.

Серед учасників заходу – німецькі політики й депутати, представники громадських організацій та фондів, науковці, правозахисники й журналісти. Від Transparency International Ukraine участь у заході взяв виконавчий директор Ярослав Юрчишин.

З наближенням виборів перед Україною стоїть все більше викликів. Попри загальну демократичність держави, наявність великої кількості різних кандидатів у президенти та розмаїття політичних партій, залишається серйозна небезпека повернення авторитарних тенденцій. За словами Сергія Рахманіна, редактора газети «Дзеркало тижня», проєвропейський вибір держави ще не досяг точки неповернення. Політики, які грають на руку Кремлю, можуть повернутися, граючи на ностальгії частини населення за Радянським союзом, попередила Марілуїзе Бек, експертка із зовнішньої політики. Всі учасники конференції висловили цілковите переконання, що російське втручання у виборчий процес неминуче – насамперед це стосується виборів до парламенту.

Ярослав Юрчишин висловив думку, що внаслідок непевної політичної ситуації на загальнодержавному рівні, все більшу роль починає відігравати місцева влада. Довіра до неї з боку населення майже на третину вища, ніж до національної влади, оскільки люди мають змогу спостерігати безпосередні результати роботи місцевих політиків. Хоча децентралізація є однією із найбільш успішних реформ в Україні, вона також тягне за собою значні ризики – на місця потрапляють значні фінансові ресурси, але при цьому там немає ефективних антикорупційних інституцій, а місцеві органи влади часто слабкі.

Директор ТІ Україна також зазначив, що в умовах слабких політичних інституцій на передній план виходить громадянське суспільство. Численні учасники конференції підкреслили, наскільки важливо його розбудовувати в регіонах, а представники регіональних ініціатив навели конкретні приклади того, як це працює на місцевому рівні. Зокрема, координатор «Київського діалогу» в Маріуполі Владислав Зайцев розповів, як після початку воєнних дій у 2014 році його місто, розташоване неподалік від окупованих територій, стало одним із найпрозоріших в Україні.

Окрім політичної ситуації, на конференції обговорили також зростання загрози громадянському суспільству – все частіше застосування тиску та насильства проти активістів. Штефані Шіффер, директорка «Європейського обміну», закликала українську владу розслідувати ці напади та покарати винних.

Під час заключної частини конференції питання виборів в Україні розглянули в загальному європейському контексті. Вільфрід Їльґе, історик Східної Європи, заявив, що Європейський Союз повинен не лише здійснювати тиск на українську владу, а й надавати державі мотивацію та солідарність. За словами Рупрехта Поленца, президента Німецького Товариства східноєвропейських досліджень, Україна залишається «постійним лакмусовим папірцем для мирного порядку в Європі».

 

За матеріалами https://www.freiheit.org

Джерело: www.freiheit.org