08.12.2016

12-14 грудня в Київ приїжджає делегація латвійських експертів з антикорупції. В її складі працівники Бюро з запобігання та боротьби з корупцією (KNAB) та Transparency International Latvia. Вони зустрінуться з представниками українських державних органів і громадських організацій та поділяться своїм досвідом в сфері контролю фінансів політичних партій.

Латвійське Бюро з запобігання та боротьби з корупцією (KNAB) – дуже ефективний реально працюючий державний орган, і українське НАЗК може брати з нього приклад у своїй роботі. Якщо взяти сферу контролю партійних фінансів, то за 12 років держскарбниця Латвії за рахунок партій-порушниць закону поповнилася на 3,5 мільйона євро. Штрафи – не єдине покарання.

В жовтні КNAB разом із поліцією затримали мера Юрмали Гатіса Труксніса та бізнесмена-мільйонера Юліса Круміньша за перевищення ліміту фінансування партій. Завдяки жорсткому законодавству політична система Латвії є значно прозорішою, ніж в Україні, і загалом ця пострадянська країна просунулась далеко в своєму розвитку.

Делегація з Латвії буде складатися з таких представників:
–             Яніс Волбертс, директор Transparency International Latvia;
–              Інга Яунскунга, керівник відділу з контролю партійних фінансів KNAB (Бюро з запобігання та боротьби з корупцією);
–             Юта Стріке, колишня заступниця голови KNAB;
–             Інесе Войка, старший антикорупційний експерт Transparency International Latvia.

В програмі їх візиту в Україну – зустрічі з представниками громадськості, НАЗК, Рахункової Палати, Центральної виборчої комісії, Мінюсту, посольства Латвії. Transparency International Україна, як провідник найкращих антикорупційних практик, організовує такий візит, адже докладає максимум зусиль до того, щоб система партійних фінансів в Україні стала прозорішою. Це є одним із стратегічних напрямків діяльності організації.

Також 12 грудня відбудеться лекція «Як ефективно контролювати партійні фінанси?», яку прочитають Інга Яунскунга та Інесе Войка. Щоб взяти в ній участь – зареєструйтеся тут.